ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Είστε νέα μητέρα; Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε για το μωρό σας (12-15 μηνών)

Ένα σημαντικό στάδιο πριν την έναρξη του λόγου και της ομιλίας είναι η επικοινωνία μέσα από χειρονομίες και γκριμάτσες. Αυτό το στάδιο ανάπτυξης θεωρείται πολύ σημαντικό γιατί μας δείχνει δυο πράγματα ότι το μωρό μας μπορεί και κατανοεί τον λόγο τον ενηλίκων και δεύτερον εξίσου σημαντικό, μας δείχνει την διάθεση του να επικοινωνήσει με το περιβάλλον του.

Είστε νέα μητέρα; Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε για το μωρό σας (12-15 μηνών)

Οι χειρονομίες, οι γκριμάτσες και η μίμηση αποτελούν σημαντικά αναπτυξιακά στάδια γιατί μέσω αυτών των ικανοτήτων το παιδί σας μαθαίνει να επικοινωνεί δείχνοντάς σας τι θέλει, ενώ παράλληλα αναπαράγει σκηνές μέσα από την καθημερινότητά του.

Είστε το πιο σημαντικό πρότυπο ρόλου του μωρού σας. Για αυτό θα θέλει να μιμηθεί ό, τι λέτε και κάνετε. Το οδηγείτε στην μίμηση από την επιθυμία να γίνει όπως εσείς. Αρχίζει να μαθαίνει και συνεχώς παρατηρεί και κάνει εξάσκηση στο πώς θα σχετίζεται με τους άλλους ανθρώπους, πώς θα εκτελεί τις δραστηριότητες και πώς θα σας ευχαριστεί.

Όταν δίνετε ευκαιρίες στο μωρό σας για να σας μιμηθεί και να παίξει οικείες σκηνές, το βοηθάτε να:

- Παρατηρήσει πώς οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν ο ένας τον άλλο. Μαθαίνει για τις σχέσεις βλέποντας πώς σχετίζεστε εσείς με τους άλλους.

- Εξασκήσει τις κοινωνικές του δεξιότητες. Οι κοινωνικές καταστάσεις μπορεί να είναι περίπλοκες. Το φανταστικό παιχνίδι βοηθά το νήπιό σας να κάνει εξάσκηση σε ρόλους και κοινωνικές συμπεριφορές.

- Νιώσει κοντά σας. Το καθρέφτισμα της συμπεριφοράς σας επιτρέπει στο μωρό σας να διατηρήσει το δεσμό του μαζί σας.

- Κάνει εξάσκηση σε νέες συμπεριφορές. Το να βλέπει και εν συνεχεία να μιμείται είναι ένας καλός τρόπος για το μωρό σας να μάθει.

Συμβουλή. Τα πρώτα χρόνια είναι σημαντικά γιατί το παιδί σας θα βάλει τα θεμέλια για την νοητική αλλά και την συναισθηματική του εξέλιξη. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το μωρό σας θα μάθει περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη στιγμή της ζωής του.

Άσε με να σε βοηθήσω. Το μωρό σας θέλει να συμμετέχει σε όσα κάνουν οι ενήλικες. Θα λατρέψει την κοινωνική ατμόσφαιρα της κουζίνας. Δώστε του ένα μπολ με το μείγμα για κέικ να ανακατέψει πριν το ψήσετε ή αφήστε το να σας βοηθήσει να λιώσετε πατάτες.

Βγάζει φωτογραφίες. Το μωρό σας θα νιώσει περήφανο όταν βγάζει φωτογραφίες όπως εσείς. Οδηγείστε τα χέρια του στα κουμπιά, εν συνεχεία ποζάρετε καθώς τραβά. Κοιτάξτε και μιλήστε για τις φωτογραφίες αμέσως μετά προκειμένου να ολοκληρώσει την εμπειρία.

Παιχνίδι ρόλων. Δώστε στο μωρό σας παιχνίδια που το βοηθούν να μιμηθεί τις πράξεις σας. Θα κάνει εξάσκηση στις κοινωνικές του δεξιότητες καθώς κρατά το «ψεύτικο» τηλέφωνο και συνομιλεί ή θα κάνει πρακτική άσκηση όταν θα βάλει το αρκουδάκι του στην κούνια ή θα ανακατέψει με το κουτάλι.

Κηπουροί. Υπάρχουν πολλές δυνατότητες για συνεργασία όταν εργάζεστε μαζί σε εξωτερικούς χώρους. Πάρτε του ένα φτυαράκι ώστε να σκάβει μαζί σας ή ζητήστε τη βοήθειά του να ποτίσετε τα φυτά ή δώστε του το σφουγγάρι να πλύνει το αυτοκίνητο.

Κάντε διασκέδαση τις δουλειές του σπιτιού. Μετατρέψτε τις αγγαρείες του νοικοκυριού σε ώρα για παιχνίδι, βάζοντας μουσική ή παιδικά τραγούδια ή τραγουδήστε καθώς καθαρίζετε. Το μωρό σας μπορεί να συμμετέχει με το δικό του ξεσκονόπανο ή τη σκούπα του όπως εσείς ή μοιραστείτε τις δουλειές.

Δώστε το καλό παράδειγμα. Γίνετε ένα καλό πρότυπο ρόλου. Το μωρό σας βλέπει κάθε σας κίνηση και αντιγράφει τη συμπεριφορά σας, τη γλώσσα καθώς και τον τρόπο που σχετίζεσθε με τους άλλους. Το να είστε πρότυπο ρόλου για αυτό είναι μεγάλη ευθύνη, αλλά είναι επίσης και μια καλή ευκαιρία να του μεταδώσετε τον καλύτερό σας εαυτό.

Κοινωνικές δεξιότητες. Όταν είστε θερμοί και σέβεστε τους άλλους, το μωρό σας θα μιμηθεί αυτή τη συμπεριφορά. Αν λέτε συχνά «παρακαλώ» και «ευχαριστώ», είναι πιο πιθανό να αποκτήσει καλούς τρόπους επίσης, καθώς εξελίσσονται οι κοινωνικές του δεξιότητες.

Διαφορές φύλου. Το νήπιο σας μπορεί να σας πει τη διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών και είναι δεινός παρατηρητής της συμπεριφοράς και των δυο. Το πώς λειτουργείτε και το πώς είναι ο ρόλος σας στο σπίτι θα επηρεάσει το πώς βλέπει τις υποχρεώσεις ανδρών και γυναικών.

Γλώσσα. Το νήπιο σας ρουφά σαν σφουγγάρι τις καινούριες λέξεις και θα επιλέξει όρους και φράσεις που χρησιμοποιείτε συνήθως. Οτιδήποτε λέτε, συλλογιστείτε πώς θα ακούγεται όταν θα βγαίνει από το στόμα του τους επόμενους μήνες.

Ενδιαφέροντα και ασχολίες. Το ενδιαφέρον που δείχνετε ως οικογένεια σε δραστηριότητες ανοιχτών χώρων, αθλήματα, ταινίες, θέατρο ή πολιτιστικά δρώμενα, όλα αυτά βοηθούν να διαμορφώσει το νήπιο σας τις μελλοντικές του προτιμήσεις.