ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Είστε νέα μητέρα; Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε για το μωρό σας (24-27 μηνών)

Η συγκέντρωση αποτελεί τη σημαντικότερη προϋπόθεση για να αρχίσει ένα παιδί να μαθαίνει. H εκπαίδευση στη συγκέντρωση προσοχής πρέπει να έχει αρχίσει από πιο νωρίς, τώρα όμως πρέπει να χτυπήσουμε το καμπανάκι σε αυτούς που είναι ίσως λίγο αργοπορημένοι. Γιατί από τα 2 χρονιά και μετά επιβάλλεται στο καθημερινό πρόγραμμα του παιδιού να υπάρχουν και εργασίες που θα γίνονται στο τραπέζι.

Είστε νέα μητέρα; Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε για το μωρό σας (24-27 μηνών)

Μετά τη συγκέντρωση προσοχής θα αρχίσουμε να χτίζουμε και τον δεύτερο πυλώνα της μάθησης του παιδιού που είναι η μνήμη.

Το παιδί σας αρχικά θα εξασκηθεί να χρησιμοποιεί την μνήμη εργασίας για να συγκρατήσει οδηγίες και να περάσει τις πληροφορίες από μια προσωρινή αποθήκευση στην μακρόχρονη μνήμη. Θα δείτε την μνήμη του σε δράση καθώς θυμάται που βρίσκεται το παιχνίδι ή το δωμάτιο.

Μερικές συμβουλές για δραστηριότητες που βοηθούν το παιδί σας

Όταν δίνετε απλές οδηγίες, χρησιμοποιώντας οικείες λέξεις, συμπεριλαμβάνοντας το όνομά του και δείχνοντας καθώς μιλάτε, βοηθάτε το παιδί σας να:

Χρησιμοποιεί την μνήμη εργασίας του. Όσο περισσότερα στοιχεία και ενδείξεις δίνετε στο παιδί σας, τόσο πιο ικανό θα είναι να συγκρατήσει στην μνήμη εργασίας μια οδηγία, για να κάνει έπειτα αυτό που ζητήσατε.

Χρησιμοποιεί την μακρόχρονη μνήμη. Όταν επαναλαμβάνετε την ίδια οδηγία, δραστηριότητα ή ρουτίνα ξανά και ξανά, βοηθάτε το παιδί σας να αποθηκεύσει τις πληροφορίες από την βραχύχρονη στην μακρόχρονη μνήμη.

Δημιουργήσει ένα νοητό χάρτη. Ο νοητός του χάρτης μεγαλώνει καθώς το παιδί σας μαθαίνει τη διαρρύθμιση του σπιτιού σας και του κήπου και αναγνωρίζει τη διαδρομή αγαπημένων τοποθεσιών, όπως το πάρκο.

Επίσης αρχίστε να ζητάτε από το παιδί να οργανώνεται και να συμμετέχει σε δουλειές που αφορούν την προσωπικές του υποχρεώσεις. Με αυτόν τον τρόπο τον βοηθάμε να:

Αποκτήσει πρόγραμμα. Όταν ζητάτε από το παιδί σας να βάζει το καπέλο του κάθε μέρα την ίδια ώρα, αρχίζει να γνωρίζει τι περιμένετε από αυτό.

Φέρε αυτό εδώ. Δώστε στην μνήμη του παιδιού σας μια άσκηση ζητώντας του να βρει οικεία αντικείμενα. Για παράδειγμα, πείτε «Σε παρακαλώ βρες το αρκουδάκι σου». Θα χρειαστεί να θυμηθεί που το φυλάσσετε και να βρει το μέρος για να ολοκληρώσει την οδηγία.

Βρίσκοντας το δρόμο. Βοηθήστε το παιδί σας να μάθει τη διαδρομή για το σπίτι σας. Οργανώστε ένα κυνήγι θησαυρού και ζητήστε του να σας οδηγήσει στο υπνοδωμάτιο, στο μπάνιο ή στο υπόγειο για να βρει τα κρυμμένα παιχνίδια. Ονομάστε τα παιχνίδια και περιγράψτε την χρησιμότητά τους.

Πού είναι; Το ανεξάρτητο παιδί σας είναι έτοιμο για μερικές πρακτικές ασκήσεις. Ζητήστε του να σας δώσει τα παπούτσια του και το καπέλο του καθημερινά όταν βγαίνετε έξω. Επαναλάβετε τις ίδιες λέξεις κάθε φορά και βεβαιωθείτε ότι τα αντικείμενα είναι πάντα στην ίδια θέση για να τα βρει.

Βρες το. Το παιδί σας μαθαίνει ότι πολλά αντικείμενα έχουν ένα σκοπό. Εντάξτε το στις οδηγίες σας ζητώντας του να βρει την κούπα ή το μπολ για το τσάι της κούκλας ή για το φαγητό της. Βοηθήστε το παιδί σας τις πρώτες φορές που θα του το ζητήσετε.

Δημιουργήστε ένα βιβλίο αναμνήσεων για το παιδί σας

Τα πρώτα χρόνια του παιδιού σας έχουν περάσει γρήγορα και πιθανότατα θυμάστε θολά τις δραστηριότητες, τα παιχνίδια και τα αστεία. Αιχμαλωτίστε αυτές τις πρώτες αναμνήσεις και για τους δυο σας μέσω ημερολογίων, φωτογραφιών, βίντεο ή κρατώντας πολύτιμα ενθύμια και αναμνήσεις.

Για το παιδί σας. Το παιδί σας θα ενθουσιαστεί με τον εαυτό του βλέποντας τις φωτογραφίες, τα βίντεο και τα αναμνηστικά των πραγμάτων που έκανε. Φτιάξτε ένα βιβλίο αναμνήσεων ώστε να μπορεί να το ξεφυλλίζει μόνο του. Θα χρειαστεί να είναι ανθεκτικό καθώς πιθανόν να μην το χειρίζεται προσεκτικά. Βάλτε μέσα αντίγραφα των φωτογραφιών του, της οικογένειας και των φίλων αλλά και των τοποθεσιών που έχει επισκεφθεί. Προσθέστε τα διπλώματα από τα μαθήματα βρεφικής κολύμβησης ή άλλων ομάδων καθώς και τα αποτυπώματα των χεριών και των ποδιών του.

Αναμνήσεις για εσάς. Μπορείτε να δημιουργήσετε μια πολύτιμη παρακαταθήκη αναμνήσεων συλλέγοντας αντικείμενα που σας θυμίζουν το παιδί σας.

Χρησιμοποιήστε ένα ειδικό κουτί για να φυλάξετε τα πρώτα του παπούτσια, ένα αποτύπωμα της παλάμης του σε πηλό, τα πρώτα του σκαριφήματα και τα ενθύμια των πρώτων του διακοπών. Κρατήστε ένα ημερολόγιο καθ' όλη τη διάρκεια των χρόνων τοποθετώντας μέσα φωτογραφίες, γράφοντας τα ορόσημα της ανάπτυξής του καθώς και αστεία πράγματα που είπε ή έκανε. Καθώς εσείς και το παιδί σας θα τα ξεφυλλίζετε τα επόμενα χρόνια, θα σας φέρνουν ζωντανά στο μυαλό σας τις στιγμές εκείνες.

Για περισσότερα tips ανάπτυξης επισκεφθείτε το site της Novalac.gr