ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Είστε νέα μητέρα; Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε για το μωρό σας (18-21 μηνών)

Πολλοί γονείς θεωρούν ότι ο τομέας της αυτοεξυπηρέτησης του παιδιού δεν είναι πολύ σημαντικός για την εξέλιξή του. Πολύ συχνά μεταθέτουν την εκπαίδευση του παιδιού να τρώει μονό του, προκειμένου να γίνουν όλα πιο γρήγορα, αλλά και να αποφύγουν την ακαταστασία που θα κάνει το νήπιο στο τραπέζι.

Είστε νέα μητέρα; Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε για το μωρό σας (18-21 μηνών)

Αυτό που, ίσως, δεν γνωρίζουν, είναι ότι το να αρχίζουν τη διαδικασία εκπαίδευσης του παιδιού στο φαγητό, στην τουαλέτα, στο ντύσιμο, αποτελούν σημαντικά αναπτυξιακά ορόσημα που ασκούν θετική επίδραση στη συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού. Είναι αλήθεια ότι τα παιδιά που αυτοεξυπηρετούνται, αποκτούν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και είναι πιο ανεξάρτητα. Όπως επίσης, είναι αλήθεια ότι τα περισσότερα νήπια το αποζητούν και μόνα τους. Το αποφασισμένο σας νήπιο θέλει να φάει μόνο του και δεν έχει κατακτήσει τη λαβή για να το κάνει.

Η ακρίβεια των δακτύλων του, οι κινήσεις των χεριών του και ο αυξημένος οπτικό-κινητικός συντονισμός σημαίνουν ότι είναι έτοιμο να δοκιμάσει να πιάσει εύκολα το κουτάλι, το πιρούνι και το ποτήρι. Προσέξτε την ακαταστασία –ίσως δεν καταφέρει να φτάσει το φαγητό στο στόμα του αρχικά, αλλά είσαστε στο σωστό δρόμο.

Μερικές συμβουλές για δραστηριότητες που βοηθούν το νήπιό σας

Δίνοντάς του την ευκαιρία να φάει μόνο του με το κουτάλι, να δοκιμάσει διαφορετικές τροφές και να χρησιμοποιήσει το ποτηράκι του, το βοηθάτε να:

Εκλεπτύνει τη λαβή του. Η διαφορετική υφή και η σύσταση του φαγητού, σημαίνουν ότι το νήπιό σας πρέπει να συνεχίσει να προσαρμόζει τη λαβή του.

Αυξήσει την ακρίβεια. Όσο πιο συχνά επαναλαμβάνει τις κινήσεις να φέρει ό, τι τρώει και πίνει στο στόμα του, τόσο μεγαλύτερη ακρίβεια θα αποκτήσει.

Προωθήσει την αυτονομία του. Είναι αποφασισμένο να βοηθήσει τον εαυτό του και να λάβει αρκετή ικανοποίηση κατά τη διαδικασία.

Συμβουλή: Μέχρι τώρα, το νήπιό σας όχι μόνο έχει βελτιώσει τη λαβή του, αλλά έχει αποκτήσει μεγαλύτερη ευελιξία στον καρπό του, που του επιτρέπει να περιστρέφει και να κατευθύνει το κουτάλι με μεγαλύτερη ακρίβεια. Το παιδί σας μπορεί να φάει μόνο του και το μόνο που χρειάζεται είναι εξάσκηση και υπομονή.

Το κουτάλι στο στόμα. Το νήπιό σας μαθαίνει να βάζει το κουτάλι στο φαγητό του και εν συνεχεία να προσπαθεί να το κρατήσει στη σωστή απόσταση, για να το βάλει στο στόμα του. Τα κουτάλια με εύκολη λαβή και το φαγητό που δεν είναι πολύ υγρό θα είναι ευκολότερο να τα χειριστεί. Αρχίστε καλύτερα με γιαουρτάκι.

Λάβετε υπόψη ότι θα λερώσει. Είτε το νήπιό σας αστοχεί να βρει το στόμα του με το κουτάλι, είτε πατάει, ανακατεύει και λιώνει το φαγητό του, θα λερωθεί κατά τη διάρκεια των γευμάτων. Προσπαθήστε να μην σας απασχολεί ιδιαίτερα η καθαριότητα, καθώς είναι μια φυσική παράπλευρη συνέπεια του να μάθει να τρώει μόνο του.

Φαγητά που μπορεί να πιάσει με τα δάκτυλα. Το πικνίκ είτε έξω είτε πάνω σε ένα χαλί στο σαλόνι είναι ιδανικό για να δοκιμάσει διαφορετικά φαγητά που μπορεί να κρατήσει με τα δάχτυλά του, καθώς και οι κούπες με διπλό χερούλι. Καθώς η λαβή του γίνεται πιο ακριβής θα μπορεί να τρέφεται με περισσότερη ακρίβεια.

Όλοι μαζί γύρω από το τραπέζι

Το φαγητό γύρω από το τραπέζι αποτελεί σημαντικό μέσο κοινωνικοποίησης. Το να τρώτε μαζί είναι καλό για εσάς και το νήπιό σας. Υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι στις οικογένειες που συνηθίζουν να τρώνε όλοι μαζί, τα παιδιά έχουν πιο ανεπτυγμένη συναισθηματική ωριμότητα, αποκτούν το αίσθημα του «είσαι μέλος της οικογένειας και ανήκεις σε αυτή» μέσω των συνομιλιών και μαθαίνουν καινούργιες και διαφορετικές λέξεις, καθώς οι διάλογοι καλύπτουν πολλά θέματα.

Συνηθισμένα οικογενειακά γεύματα. Η οργάνωση των γευμάτων αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της ρουτίνας του νηπίου σας. Όταν τρώτε μαζί του, θα αποκτήσει τις καλές σας συνήθειες, όπως το να χρησιμοποιεί τα μαχαιροπίρουνα, καθώς και τους καλούς τρόπους στο τραπέζι. Ακόμη και εάν δεν μπορείτε να τρώτε μαζί κάθε μέρα, προσπαθήστε να έχετε συγκεκριμένα γεύματα κάθε εβδομάδα.

Διατηρείστε την κοινωνικότητά του. Αντισταθείτε στον πειρασμό να κάνετε άλλες δουλειές την ώρα που το μωρό σας είναι απασχολημένο με το φαγητό του. Λατρεύει την παρέα σας και θα συμπεριφερθεί καλύτερα, εάν βρίσκεστε εκεί. Αποφύγετε, επίσης, να τρώτε μπροστά στην τηλεόραση, καθώς το να φάει μόνο του είναι μια πολύπλοκη διαδικασία και έχει την ανάγκη να συγκεντρωθεί σε αυτή και όχι στο τηλεοπτικό πρόγραμμα.

Τα γεύματα είναι μια καλή ευκαιρία να γίνει κοινωνικό. Βοηθείστε τον διάλογο, αποκλείοντας τα ερεθίσματα που το αποσπούν, όπως η τηλεόραση ή η μουσική, ώστε το νήπιό σας να μπορέσει να εξασκήσει τις δεξιότητές του να ακούει και να απαντά.

Γύρω από το τραπέζι. Εάν μπορείτε, γευματίστε στο τραπέζι. Η ορθή στάση είναι ιδανική για τη χώνεψη και κάνει ευκολότερη τη χρήση των μαχαιροπίρουνων και των ποτηριών. Τραβήξτε το ψηλό καρεκλάκι του κοντά στο τραπέζι, ώστε το νήπιό σας να κάθεται δίπλα σας.

Για περισσότερα tips ανάπτυξης επισκεφθείτε το Novalac.gr