ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Είστε νέα μητέρα; Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε για το μωρό σας (15-18 μηνών)

Είναι καιρός τώρα που το παιδί σας έχει αρχίσει να περπάτα μόνο του και ανεξάρτητο. Η κίνηση είναι μια ικανότητα που κάθε μέρα θα εξελίσσεται, ενώ παράλληλα θα εμπλουτίσει το κινητικό του ρεπερτόριο.

Είστε νέα μητέρα; Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε για το μωρό σας (15-18 μηνών)

Το νήπιό σας μαθαίνει να σκαρφαλώνει σε καρέκλες, να κλωτσήσει την μπάλα, να τρέχει και να ανεβαίνει σκαλιά με βοήθεια. Η ικανότητά του να διορθώνει τον εαυτό του και να αποφεύγει να πέσει, έρχεται με εξάσκηση.

Θα περάσετε πολλές ώρες επιβλέποντάς το μέχρι να αποκτήσει σταθερότητα. Δώστε του την ευκαιρία να εξασκηθεί, να είστε κοντά τους και να επιτηρείτε, αλλά να είναι μετρημένα τα μη που θα του πείτε. Μην ξεχνάτε και την επιβεβαίωση μετά από κάθε κατόρθωμα!

Μερικές συμβουλές για δραστηριότητες που βοηθούν το μωρό σας

Όταν δίνετε συχνά στο νήπιό σας την ευκαιρία να τρέξει, να σκαρφαλώσει, να επιπλεύσει και να χοροπηδήσει, το βοηθάτε να:

Βρει ισορροπία. Οι περιοχές του εγκεφάλου του νηπίου σας που είναι υπεύθυνες για την ισορροπία του, παίρνουν ανατροφοδότηση από κάθε κίνηση που κάνει για να βελτιώσει την σταθερότητά του.

Συντονίσει τις κινήσεις του. Το νήπιό σας κρατά το σώμα του σε διαφορετικές γωνίες/κλίσεις και δουλεύει εξίσου τα χέρια και τα πόδια για να διορθώσει την ισορροπία του.

Αποκτήσει αυτοπεποίθηση. Μπορεί να απογοητευτεί, εάν δεν έχει ισορροπία. Όσο πιο πολλές διαφορετικές κινήσεις μαθαίνει, τόσο πιο πρόθυμο θα είναι να συνεχίσει να προσπαθεί.

Συμβουλή: Αφήστε το νήπιό σας να βρει το δικό του ρυθμό στην κινητική του εξέλιξη, μην το πιέζετε να κάνει κάτι για το οποίο δε νιώθει ακόμα έτοιμο! Σε όποια νέα άσκηση δοκιμάζετε πρώτα, δώστε έμφαση στη διασκέδαση! Εάν είναι απρόθυμο, μην προσπαθήσετε να το πείσετε, διαφορετικά θα αναπτύξει μια άρνηση για τα κινητικά παιχνίδια και θα πάρει λίγο χρόνο να του περάσει.

Κλώτσα την μπάλα. Τα παιχνίδια με την μπάλα μόλις αρχίζουν. Εκτός από διασκέδαση είναι ιδανικά για να αποκτήσει σταθερότητα το νήπιό σας, καθώς ισορροπεί και κινεί τον εαυτό του μπροστά και πίσω, σταματά και ξεκινά πέφτει και ξανασηκώνεται. Συντονίζει τα χέρια και τα πόδια του και στέκεται όρθιο.

Διαφορετικές διαστάσεις. Όσο μεγαλύτερη ποικιλία κινήσεων δοκιμάζει το παιδί σας, τόσο περισσότερη ισορροπία κερδίζει. Στην παιδική χαρά, αφήστε το να σκαρφαλώσει, να κάνει τσουλήθρα και κούνια και να χοροπηδήσει στο τραμπολίνο.

Επιπλέει και κινείται. Η χωρά μας είναι ιδανική για παιχνίδια στο νερό. Η ανύψωση που δημιουργεί το νερό επιτρέπει στο νήπιό σας να βιώσει διαφορετική αίσθηση στις κινήσεις. Τραβήξτε το μέσα στο νερό από το σωσίβιό του, βουτήξτε το μέσα και έξω και στριφογυρίστε το, διαγράφοντας ένα κύκλο για να του προσφέρετε διαφορετικές αισθήσεις. Ο ήλιος και το ιώδιο της θάλασσας ισχυροποιεί και το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού σας για ένα χειμώνα με λιγότερες ιώσεις.

Για περισσότερες συμβουλές ανάπτυξης επισκεφθείτε το Novalac.gr