ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γιατί το Κονγκό νίκησε τον Έμπολα

Δύο διαφορετικές επιδημίες, δύο εντελώς διαφορετικές εκβάσεις.

Γιατί το Κονγκό νίκησε τον Έμπολα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε επίσημα ότι η επιδημία του Έμπολα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό έχει λήξει έπειτα από τρεις μόλις μήνες. Τα περιστατικά που καταγράφηκαν ήταν συνολικά 66 και 49 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Στον αντίποδα, η επιδημία στη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα καλά κρατεί από το Δεκέμβρη του 2013, αριθμώντας περισσότερα από 15.000 περιστατικά και 5.000 θανάτους. Μάλιστα, την άποψη ότι η νίκη ενάντια στην επιδημία του ιού Έμπολα είναι «πολύ, μα πολύ μακριά ακόμα», εξέφρασε ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ για την καταπολέμησή του.

Ποιες είναι οι ζωτικής σημασίας διαφορές που καθόρισαν το αποτέλεσμα αυτό;

Η εμπειρία αποδεικνύεται στην περίπτωση αυτή καίριας σημασίας, σύμφωνα με τους ειδικούς, καθώς πρόκειται για την έβδομη καταγεγραμμένη επιδημία του Έμπολα στο Κονγκό.

Παράλληλα, η τελευταία επιδημία ξέσπασε σε ένα απομακρυσμένο χωριό και η χώρα διαθέτει ένα στοιχειώδες σύστημα οργάνωσης για την άμεση αντιμετώπιση του Έμπολα.

Όπως αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ του ειδησεογραφικού δικτύου NBC News, η τελευταία επιδημία του Έμπολα στο Κονγκό ξεκίνησε από το χωριό Ikanamongo στα βορειοδυτικά της χώρας, από μια εγκυμονούσα που ήρθε σε επαφή με τα θηράματα που είχε σκοτώσει ο σύζυγός της.

Όταν η γυναίκα πέθανε –από άγνωστα εκείνη τη στιγμή αίτια– πραγματοποιήθηκε καισαρική τομή, καθώς τα έθιμα της περιοχής δεν επιτρέπουν να ταφεί μια έγκυος μαζί με το αγέννητο μωρό της. Όλοι οι ιατροί και νοσηλευτές που βοήθησαν να γίνει η καισαρική αρρώστησαν αμέσως μετά. Μέσα σε μία εβδομάδα από το θάνατο της γυναίκας (στις 11 Αυγούστου), καταγράφηκαν 23 ακόμη περιστατικά.

Εύλογα σήμανε στην περιοχή συναγερμός και εντοπίστηκε έγκαιρα η αιτία του κακού.

«Οι Κονγκολέζοι γνωρίζουν για τον Έμπολα εδώ και πολλά πολλά χρόνια», δηλώνει ο Ben Monroe, επιδημιολόγος του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), ο οποίος έχει εργαστεί τόσο στο Κονγκό όσο και στη Λιβερία, συμπληρώνοντας πως «προσπαθούν με κάθε τρόπο να προετοιμάζονται για τέτοιες καταστάσεις».

Ο Monroe τονίζει επίσης ότι το CDC παρέχει σε ετήσια βάση προγράμματα εκπαίδευσης σε υγειονομικούς υπαλλήλους στο Κονγκό, ώστε να είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι όσον αφορά τον έλεγχο και την επίβλεψη μαζικών λοιμώξεων. Έτσι, ήταν σχετικά εύκολο να εντοπιστούν και να απομονωθούν τα πιθανά κρούσματα.

Αν και ο δείκτης θνησιμότητας από τον Έμπολα στην περιοχή ήταν υψηλός κατά την τελευταία επιδημία, ο ιός περιορίστηκε σχετικά σύντομα.

Διαβάστε εδώ όλες τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τον Έμπολα