ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ποιο είναι το μικρόβιο που αρκεί να σας αγγίξει και μόνο για να σας μολύνει

Ζει παντού γύρω μας και μπορεί να προσβάλει ανθρώπους, ζώα, άλλα μικρόβια, ακόμα και φυτά. Πρόκειται για την ψευδομονάδα την αεριογόνο (Pseudomonas aeruginosa), η οποία είναι ένα εξαιρετικά ανθεκτικό μικρόβιο που μολύνει τα «θύματά» της, απλά και μόνο αγγίζοντάς τα.

Ποιο είναι το μικρόβιο που αρκεί να σας αγγίξει και μόνο για να σας μολύνει

Σύμφωνα με όσα δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση «PNAS», όλοι οι άλλοι παθογόνοι οργανισμοί που γνωρίζουμε, βασίζονται σε χημικά σινιάλα. Αυτό σημαίνει ότι για να δράσουν, πρέπει να συνδεθούν με συγκεκριμένα μόρια της επιφάνειας του στόχου.

Η ψευδομονάδα, όμως, που επιβιώνει στο έδαφος, το νερό, ακόμα και σε τεχνητές επιφάνειες, μπορεί να μολύνει σχεδόν τα πάντα με την απλή επαφή.

Για τον παραπάνω λόγο, αποτελεί την πιο συχνή αιτία πρόκλησης νοσοκομειακών λοιμώξεων, καθώς και ευκαιριακών λοιμώξεων που μπορούν να οδηγήσουν στο θάνατο.

Η ερευνητική ομάδα στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον και το Κολέγιο Ντάρτμουθ ανακάλυψε ότι το μόνο που χρειάζεται η ψευδονομάδα για να μολύνει τα θύματά της, είναι η πρωτεΐνη PiY1 στην επιφάνειά της.

Όπως έδειξαν τα εργαστηριακά πειράματα, η αφαίρεση του γονιδίου της πρωτεΐνης από το DNA της ψευδομονάδας ανέκοψε την παθογόνο δράση της.

Η διαλεύκανση του μηχανισμού της μόλυνσης θα μπορούσε να προσφέρει νέα όπλα για την αντιμετώπιση της ψευδομονάδας, με τους ερευνητές να πιστεύουν ότι η ίδια προσέγγιση θα είναι αποτελεσματική και σε άλλα μικρόβια.