ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επικίνδυνο νοσοκομειακό μικρόβιο «θερίζει» στο Μεξικό, προειδοποιήσεις για την Ευρώπη

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) προειδοποιεί για την πιθανή μεταφορά του μικροβίου μέσω του ιατρικού τουρισμού.

Επικίνδυνο νοσοκομειακό μικρόβιο «θερίζει» στο Μεξικό, προειδοποιήσεις για την Ευρώπη

Πρόκειται για το μικρόβιο ψευδομονάδα (carbapenem-resistant Pseudomonas aeruginosa - VIM-CRPA) το οποίο εμφανίζει ισχυρή αντοχή σε συγκεκριμένη κατηγορία αντιβιοτικών φαρμάκων.

Στα μέσα Φεβρουαρίου, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ενημέρωσαν για το ξέσπασμα «επιδημίας» ψευδομονάδας σε χειρουργικά κέντρα του Μεξικού. Μέχρι ώρας, έχουν καταγραφεί 20 κρούσματα - τα 16 επιβεβαιωμένα - και όλα αφορούν Αμερικανούς που ταξίδεψαν στο Μεξικό για να χειρουργηθούν. Οι επεμβάσεις αφορούσαν κυρίως την απώλεια βάρους, για τις οποίες το Μεξικό θεωρείται «ιατρικός παράδεισος»...

Ένας από τους ασθενείς υπέκυψε ενώ 13 χρειάστηκαν νοσηλεία και μετά την επιστροφή τους στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με το ECDC, παρ' ότι εκτιμάται ότι λίγοι Ευρωπαίοι ταξιδεύουν στο Μεξικό για ιατρικούς λόγους, ο κίνδυνος μεταφοράς και εξάπλωσης της ψευδομονάδας στο ευρωπαϊκό έδαφος είναι υπαρκτός.

Γι' αυτό, οι εθνικές υγειονομικές αρχές σε όλη την Ευρώπη καλούνται να αυξήσουν το επίπεδο επαγρύπνησης, ειδικά στις περιπτώσεις νοσηλείας ταξιδιωτών.

Ο ιατρικός τουρισμός γνωρίζει «άνθιση» τα τελευταία χρόνια, με κύριους προορισμούς το Μεξικό, τη Βραζιλία, την Ινδία, την Ταϊβάν, την Μαλαισία, τη Σιγκαπούρη ακόμη και την Τουρκία. Οι πλαστικές επεμβάσεις, αυτές που στοχεύουν στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας αλλά και σε «βαριά» χειρουργεία όπως οι μεταμοσχεύσεις και οι επεμβάσεις σπονδυλικής στήλης είναι μεταξύ αυτών που πραγματοποιούνται μέσω του ιατρικού τουρισμού.

Ο μικρότερος χρόνος αναμονής, το χαμηλότερο κόστος και σε πολλές περιπτώσεις η πιο «χαλαρή» νομοθεσία και δεοντολογία είναι οι κύριοι λόγοι ιατρικού τουρισμού. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο 50 εκατομμύρια άνθρωποι ταξιδεύουν για ιατρικούς λόγους.

Οι λοιμώξεις από τον συγκεκριμένο τύπο ψευδομονάδας, αντιμετωπίζονται δύσκολα, αφού λόγω της αντοχής του μικροβίου δεν υπάρχουν πολλές θεραπευτικές επιλογές που να είναι ταυτόχρονα αποτελεσματικές και ασφαλείς.

Διαβάστε επίσης:

Σχεδόν 9 εκατομμύρια ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις κάθε χρόνο στην Ευρώπη

ΟΟΣΑ: 5 φθηνές προτάσεις για να προληφθούν 3 στους 4 θανάτους από ανθεκτικά μικρόβια στην Ελλάδα