ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σχεδόν 9 εκατομμύρια ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις κάθε χρόνο στην Ευρώπη

Σχεδόν 9 εκατομμύρια ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις κάθε χρόνο στην Ευρώπη

Σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας είναι σε πανευρωπαϊκό επίπεδο οι λοιμώξεις που μεταδίδονται εντός των νοσηλευτικών μονάδων.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) διαπιστώνει πως η διαχείριση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων δεν είναι ενιαία σε όλη την Ευρώπη και πως σχεδόν σε όλες τις χώρες απαιτούνται βελτιώσεις.

Τα περιστατικά τέτοιων λοιμώξεων φτάνουν τα 8.9 εκατομμύρια ετησίως σε νοσοκομεία και κέντρα μακράς νοσηλείας.
Κάθε μέρα, ένας στους 15 νοσηλευόμενους σε ευρωπαϊκό νοσοκομείο προσβάλλεται από τουλάχιστον μια ενδονοσοκομειακή λοίμωξη, προκαλούμενη συχνά από πολύ-ανθεκτικά μικρόβια.

Έρευνα του ECDC έδειξε πως παρά τις επανειλημμένες εκστρατείες ενημέρωσης και κατάρτισης του υγειονομικού προσωπικού, στις μονάδες υγείας εξακολουθεί να καταγράφεται αλόγιστη χρήση αντιμικροβιακών κα αντιβιοτικών φαρμάκων, γεγονός που αυξάνει την αντοχή των μικροβίων στις θεραπείες και καθιστά ανεξέλεγκτες τις λοιμώξεις.

Διαπιστώνεται πως η χρήση αντιμικροβιακών ευρέως φάσματος στους νοσηλευόμενους ασθενής κυμαίνεται από 16% έως και 62% ανά την Ευρώπη. Επιπλέον, καταγράφεται κατάχρηση αντιβιοτικών για προληπτικούς λόγους!

Στο 50% των περιπτώσεων προφυλακτικής αγωγής πριν από χειρουργική επέμβαση, η προφύλαξη διαρκεί πάνω από μια μέρα, παρ’ ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται σε κανένα χειρουργικό πρωτόκολλο.

Την ίδια ώρα, σε μονάδες μακροχρόνιας νοσηλείας, 29% των αντιμικροβιακών συνταγογραφούνται ως προφύλαξη, χωρίς πλήρη επιστημονική τεκμηρίωση…

Η Ελλάδα, δεν παρείχε το 2017 στοιχεία για την κατανάλωση αντιβιοτικών. Ωστόσο, έρευνα της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, σε μια τυχαία μέρα και σε 62 μονάδες εντατικής θεραπείας της χώρας, έδειξε πως το 78% των ασθενών είχαν λοίμωξη και σχεδόν το σύνολο ελάμβανε αντιβιοτικά!

«Ο αριθμός των ασθενών που πεθαίνουν ή μένουν μόνιμα ανάπηροι εξαιτίας ανθεκτικών λοιμώξεων, αυξάνεται. Μπορούμε να προλάβουμε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις, αν υιοθετήσουμε ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών σε όλη την Ευρώπη», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Υγείας Vytenis Andriukaitis, με αφορμή την εβδομάδα ευαισθητοποίησης για τη σωστή χρήση αντιβιοτικών (11-18 Νοεμβρίου).

Η διευθύντρια του ECDC Andrea Ammon ανέφερε πως κάθε χρόνο πεθαίνουν στην Ευρώπη 33.000 άνθρωποι εξαιτίας ανθεκτικών λοιμώξεων και πως το κόστος για τα συστήματα Υγείας ξεπερνά το ένας δισεκατομμύριο ευρώ.

BEST OF NETWORK

Άρση μέτρων: Η Ελλάδα… ανοίγει! Το χρονοδιάγραμμα για πολιτισμό, αθλητισμό, τουρισμό, αγορά

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Οι παπαγάλοι της Αθήνας - Πώς το κέντρο της πρωτεύουσας γέμισε εξωτικά πουλιά

Στρατός Ξηράς: Από μάσκες μέχρι… οπλικά συστήματα – Λύσεις για όλα στα στρατιωτικά εργοστάσια

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Με 1 ευρώ μπορείς να αγοράσεις ένα σισιλιάνικο σπίτι με θέα την Αίτνα

Netflix: Είναι η δημοφιλέστερη ψηφιακή πλατφόρμα ψυχαγωγίας; - Δείτε το infographic του Newsbomb.gr

Survivor Spoiler: Αναστάτωση – «Βόμβα» με οικειοθελή αποχώρηση;

Defender Europe 2021: Αμερικανική «φόλα» στον Ερντογάν - Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα

Aυστραλία: Νύφη βοηθά μοσχαράκι να γεννηθεί στη διάρκεια του γάμου της

Αλέξανδρος Μπουρδούμης στο Newsbomb.gr: Ανεπανόρθωτο το πλήγμα στους ηθοποιούς από την πανδημία

Ξύλο σε εστιατόριο για τον λογαριασμό: Σερβιτόρος «ξάπλωσε» πελάτη (vid)

Τα 10+1 πιο «ακριβά» διαζύγια: Από τον Μπιλ Γκέιτς στον Μάικλ Τζόρνταν

Η Καίτη Γαρμπή «δίκασε» όσους προσπαθούν να δικαιολογήσουν τον σάτυρο της Νέας Σμύρνης: «Υπάρχουν άρρωστα μυαλά» (pic)