ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σημαντικό βήμα στη θεραπεία του καρκίνου της ουροδόχου κύστης

Σημαντική πρόοδο στην αντιμετώπιση του καρκίνου της ουροδόχου κύστης, ανακοίνωσαν ότι πέτυχαν επιστήμονες από τη Βρετανία.

Σημαντικό βήμα στη θεραπεία του καρκίνου της ουροδόχου κύστης

Πρόκειται για την πρώτη σημαντική θεραπευτική εξέλιξη για τη συγκεκριμένη νόσο, μετά από 30 χρόνια.

Η πρώτη κλινική δοκιμή μιας νέας ανοσοθεραπευτικής προσέγγισης άφησε πολλές ελπίδες, καθώς πέτυχε τη συρρίκνωση έως και εξαφάνιση των όγκων σε αρκετούς ασθενείς.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Κουίν Μέρι (Queen Mary) του Λονδίνου, με επικεφαλής τον ογκολόγο Τομ Πάουλς, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature", σύμφωνα με το BBC και το "Science", χρησιμοποίησαν ένα αντίσωμα (MPDL3280A), το οποίο μπλοκάρει τη δράση μιας πρωτεΐνης (PD-L1) που βοηθά τα καρκινικά κύτταρα να «καμουφλάρονται» και έτσι να αποφεύγουν την ανίχνευσή τους από το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς, με συνέπεια αυτά να πολλαπλασιάζονται στον οργανισμό του.

Κατά την πρώτη αυτή κλινική δοκιμή του φαρμάκου που παράγεται από την αμερικανική Genentech, θυγατρική της φαρμακοβιομηχανίας Roche, 68 ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο της ουροδόχου κύστης, που δεν είχαν ανταποκριθεί στη χημειοθεραπεία, πήραν το νέο φάρμακο με το εν λόγω αντίσωμα.

Μετά από έξι εβδομάδες θεραπείας, υπήρξε συρρίκνωση των όγκων στο 26% των ασθενών. Το φάρμακο είχε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα σε εκείνους τους ασθενείς, των οποίων οι όγκοι ανταποκρίνονται θετικά στη δράση της συγκεκριμένης πρωτεΐνης PD-L1 (η οποία φυσιολογικά χρησιμεύει στον οργανισμό για να αποφεύγει τις αυτοάνοσες παθήσεις). Το 43% αυτής της υποκατηγορίας των ασθενών αντέδρασε θετικά στο φάρμακο, ποσοστό που αυξήθηκε στο 52% μετά από επέκταση της θεραπείας στις 12 εβδομάδες. Σε δύο ασθενείς υπήρξε μάλιστα πλήρης εξαφάνιση των όγκων τους.

Όμως και μεταξύ των ασθενών με όγκους που δεν ανταποκρίνονται θετικά στην εν λόγω πρωτεΐνη, το 11% αντέδρασε θετικά στη νέα φαρμακευτική θεραπεία και εμφάνισε επίσης συρρίκνωση των όγκων τους.

«Η νέα μελέτη αποτελεί ένα ιδιαίτερα μεγάλο βήμα προόδου στην έρευνα για μια εναλλακτική και αποτελεσματική θεραπεία του προχωρημένου καρκίνου της ουροδόχου κύστης. Επί δεκαετίες η χημειοθεραπεία έχει υπάρξει ουσιαστικά η μόνη επιλογή, με μικρή όμως επιτυχία, ενώ πολλοί ασθενείς είναι ήδη πολύ άρρωστοι για να την αντέξουν», δήλωσε ο Τομ Πάουλς και επεσήμανε ότι χρειάζονται μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές που θα επιβεβαιώσουν τα αρχικά αποτελέσματα.

Περίπου ένα στα δέκα άτομα μαθαίνει πως έχει καρκίνο της ουροδόχου κύστης, όταν πια η νόσος βρίσκεται σε πολύ προχωρημένο στάδιο και έχει ήδη κάνει μεταστάσεις σε άλλα σημεία του σώματος. Αυτό καθιστά δύσκολη την αντιμετώπισή της με χημειοθεραπεία. Κατά μέσο όρο, αυτοί οι ασθενείς ζουν 12 έως 18 μήνες μετά την αρχική διάγνωση, ενώ πολλοί επιλέγουν να μην κάνουν καν χημειοθεραπεία, δεδομένης της πρόσθετης επιβάρυνσης που θα τους προκαλέσει.

Διαβάστε επίσης:

Τι είναι ο «ανταγωνισμός του σπέρματος» και γιατί ευνοεί τη γυναίκα

Κύριοι, μην κόψετε το μουστάκι, πείτε ναι στην πρόληψη του προστάτη σας