ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η πρόοδος της ιατρικής αλλάζει ριζικά τη δημογραφική εικόνα του πλανήτη (βίντεο)

Ιστορικά, τα παιδιά ήταν πάντα το πολυπληθέστερο δημογραφικό κομμάτι το παγκόσμιου πληθυσμού.

Η πρόοδος της ιατρικής αλλάζει ριζικά τη δημογραφική εικόνα του πλανήτη (βίντεο)

Οι μεγάλοι πρόοδοι, ωστόσο, στον τομέα της ιατρικής επιστήμης (πρόληψη, φάρμακα, θεραπείες, συνθήκες υγιεινής, τεχνολογία) σε συνδυασμό με την οικονομική πραγματικότητα και τον τρόπο που αυτή ορίζει τον οικογενειακό προγραμματισμό τις τελευταίες δεκαετίες, έχουν επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τα δημογραφικά στοιχεία σε παγκόσμιο επίπεδο.

Έτσι, η παραδοσιακή δημογραφική "πυραμίδα" που στη βάση της έχει τα άτομα ηλικίας 0-4 ετών και σταδιακά φτάνει στην κορυφή της μέχρι τα άτομα 85+ χρόνων, έχει αλλάξει σχήμα τα τελευταία χρόνια και πλέον έχει τη μορφή ενός "κυλινδρικού "θόλου".

Επειδή, μάλιστα, αυτήν τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 50 εκατομμύρια άτομα άνω των 85 ετών στον πλανήτη, ο θόλος αυτός έχει μία προεξέχουσα κορυφή.

pyramid

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που έφερε στο φως το έγκυρο περιοδικό The Economist, όπου γίνεται και η ανησυχητική -για τη δομή της παγκόσμιας κοινωνίας- πρόβλεψη ότι μέχρι το 2060 το δημογραφικό σχήμα του πληθυσμού θα μοιάζει με μία στήλη.

Νωρίτερα φέτος, το ερευνητικό κέντρο Pew Research Center δημοσίευσε ένα infographic (πληροφοριακό σχεδιάγραμμα) δίνοντας εικόνα σε αυτό φαινόμενο: τη σταδιακή παραμόρφωση της δημογραφικής πυραμίδας με το πέρας των ετών.

Για παράδειγμα, μέχρι το 2060, υπολογίζεται ότι θα είναι εν ζωή τόσοι Αμερικανοί ηλικίας άνω των 85 ετών, όσοι και ηλικίας κάτω των 5 ετών!

Διαβάστε επίσης:

Περισσότερα τα αγόρια που γεννιούνται νεκρά από τα κορίτσια

Αβάσταχτο το κόστος της παχυσαρκίας για την παγκόσμια οικονομία