ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ζώντας με AIDS στην Ελλάδα: Σε καλό επίπεδο η θεραπεία των πασχόντων σύμφωνα με την Εταιρεία Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS

Σε καλό επίπεδο προκύπτει πως βρίσκεται στη χώρα μας, η θεραπεία όσων έχουν προσβληθεί από τον ιό HIV, που προκαλεί το AIDS, εξασφαλίζοντας όχι μόνο καλύτερη ποιότητα ζωής στους τελευταίους, αλλά και αύξηση του προσδόκιμου ζωής.

Ζώντας με AIDS στην Ελλάδα: Σε καλό επίπεδο η θεραπεία των πασχόντων σύμφωνα με την Εταιρεία Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS

Μάλιστα, παρά την οικονομική κρίση που έχει επηρεάσει αρνητικά τις δαπάνες για την Υγεία και τα περιστατικά καθυστερήσεων στην παροχή των αντιρετροϊκών φαρμάκων από τα νοσοκομεία, η Ελλάδα έχει καταφέρει να παρέχει καλύτερο πλαίσιο θεραπείας στους πάσχοντες από AIDS, συγκριτικά με άλλες χώρες, σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS (ΕΕΜΑΑ).

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΕΜΑΑ, Μάριος Λαζανάς, η πρόοδος της Ελλάδας στην φροντίδα των ασθενών με AIDS «οφείλεται μεταξύ άλλων και στο γεγονός ότι η χώρα μας έχει εδώ και αρκετά χρόνια οργανωμένες κατευθυντήριες οδηγίες (guidelines) για τον τρόπο θεραπείας αλλά και επιδημιολογικής παρακολούθησης των ασθενών. Μάλιστα, οι οδηγίες αυτές ανανεώνονται διαρκώς με πρωτοβουλία του ΚΕΕΛΠΝΟ και τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων επιστημονικών φορέων. Ιδιαίτερη μέριμνα δίνεται στην εξατομίκευση της θεραπείας, ενώ υπάρχει πάντα πρόβλεψη κόστους-οφέλους, τόσο για τον ασθενή, όσο και για το σύστημα Υγείας».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα χορηγεί δωρεάν αντιρετροϊκή αγωγή εγκαίρως σε όλους τους φορείς του ιού HIV, πριν δηλαδή νοσήσουν, την ώρα που χώρες με πιο προηγούμενα συστήματα Υγείας, όπως οι ΗΠΑ, δεν έχουν εξασφαλίσει την πρόσβαση στη θεραπεία σε όλους.

Ενδεικτικό της καλής κατάστασης των ασθενών με AIDS στη χώρα μας, αποτελεί το γεγονός ότι ήδη έχουν καταγραφεί 11 γεννήσεις υγιών παιδιών από ζευγάρια, που είτε ο ένας είτε και οι δύο είναι οροθετικοί.

Ενισχύεται η θεραπευτική φαρέτρα

Στην Ελλάδα διατίθεται όλες οι νεότερες αντιρετροϊκές θεραπείες. Σύντομα, μάλιστα, αναμένεται να πάρει τιμή και η νέα δραστική ουσία Dolutegravir, η οποία χορηγείται σε χάπι μια φορά την ημέρα και ενδείκνυται κυρίως για ασθενείς με ανθεκτική μορφή του ιού HIV.

Επίσης, την επόμενη διετία αναμένεται και η κυκλοφορία μιας ακόμη δραστικής ουσίας, της Doravirine, που θα ενισχύσει περαιτέρω την αποτελεσματικότητα των θεραπειών κατά του AIDS.

Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης

Η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS τονίζει ότι, προκειμένου να καταφέρει η Ελλάδα να διατηρήσει αυτό το καλό επίπεδο, θα πρέπει συνεχιστεί η απρόσκοπτη πρόσβαση στη θεραπεία όλων των ασθενών, με την αποδέσμευση των αντιρετροϊκών φαρμάκων από τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων και την ένταξή τους σε ξεχωριστούς λογαριασμούς, ώστε να περιοριστούν τα φαινόμενα ελλείψεων των αντιρετροϊκών φαρμάκων από τα φαρμακεία των νοσοκομείων.

Η ΕΕΜΑΑ, τέλος, με επιστολή που έχει αποστείλει στο υπουργείο Υγείας διατυπώνει την άποψη ότι θα πρέπει να αλλάξει και ο τρόπος απονομής του επιδόματος στους ασθενείς με AIDS. «Μέχρι σήμερα οι ασθενείς περνούσαν από επιτροπή για να τους δοθεί, σε όλους ανεξαιρέτως ποσοστό αναπηρίας 50% και έτσι να έχουν δικαίωμα να πάρουν τα 700 ευρώ
του επιδόματος. Επειδή η οικονομική κρίση συντέλεσε στο να χάσουν πολλοί δικαιούχοι το επίδομα, εμείς προτείνουμε να λαμβάνονται υπόψη τα εισοδηματικά κριτήρια για την απονομή του. Έτσι, τα χρήματα θα πηγαίνουν σε όσους τα έχουν πραγματικά ανάγκη», σύμφωνα με τον κ. Λαζανά.