ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το ανθρώπινο μάτι έχει σούπερ όραση, λένε οι επιστήμονες

Το ανθρώπινο μάτι έχει σούπερ όραση, είναι δηλαδή σε θέση να αντιληφθεί και το υπέρυθρο φως, σύμφωνα με νέα διεθνή επιστημονική έρευνα.

Το ανθρώπινο μάτι έχει σούπερ όραση, λένε οι επιστήμονες

Οι ερευνητές από τις ΗΠΑ, την Πολωνία, τη Νορβηγία και την Ελβετία, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή οφθαλμιατρικής Βλαδιμίρ Κεφάλοφ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), σύμφωνα με το "Nature" και τη βρετανική "Ντέιλι Μέιλ", έκαναν πειράματα με κύτταρα από αμφιβληστροειδείς φακούς ποντικιών και ανθρώπων.

Με τη βοήθεια ισχυρών λέιζερ υπέρυθρου φωτός, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι όταν οι παλμοί του λέιζερ είναι γρήγοροι, τα φωτοευαίσθητα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς μπορούν να ανιχνεύσουν αυτό το συνήθως αόρατο φως. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η ανακάλυψή τους θα εφαρμοστεί πρακτικά σε νέου τύπου διαγνωστικά μικροσκόπια για την υγεία των ματιών.

Κατά καιρούς έχουν αναφερθεί περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν δηλώσει ότι μπορούν να δουν πράσινες λάμψεις φωτός από υπέρυθρα λέιζερ, αλλά έως τώρα παρέμενε άγνωστο σε ποιό βαθμό κάτι τέτοιο είναι ένα σπάνιο -ή πραγματικό- φαινόμενο. Τα νέα πειράματα δείχνουν ότι όντως όσο πιο βραχείς είναι οι παλμοί του λέιζερ, τόσο πιο πιθανό είναι το υπέρυθρο φως να γίνει αντιληπτό.

Τα ανθρώπινα μάτια κανονικά δεν μπορούν να δουν το υπέρυθρο φως, επειδή τα μήκη κύματος του φωτός αυτού είναι μεγαλύτερα (πάνω από 1.000 νανόμετρα) από εκείνα που βρίσκονται στη γκάμα του οπτικού φάσματος των ανθρώπων (από 400 νανόμετρα για το μπλε έως 720 νανόμετρα για κόκκινο).

Όταν όμως το υπέρυθρο φως παίρνει την μορφή πολύ γρήγορων παλμών λέιζερ, τότε δύο φωτόνια με μήκος κύματος 1.000 νανομέτρων γίνονται αντιληπτά -και ορατά- από το μάτι ως ένα μοναδικό φωτόνιο των 500 νανομέτρων. Επειδή οι δύο διαδοχικοί παλμοί χαμηλότερης ενέργειας πέφτουν σχεδόν ταυτόχρονα στο μάτι, η συνδυασμένη ενέργειά τους φαίνεται σαν ένα μοναδικό ορατό φωτόνιο διπλής ενέργειας, καθώς δύο φωτόνια των 1.000 νανομέτρων έχουν την ίδια ενέργεια με ένα φωτόνιο των 500 νανομέτρων (όσο μικρότερο είναι το μήκος κύματος, τόσο μεγαλύτερη είναι η ενέργεια).

Το ερώτημα είναι πλέον κατά πόσο κάποιος επιστήμονας θα μπει κάποια στιγμή στον πειρασμό να προσπαθήσει να δημιουργήσει μεταλλαγμένους ανθρώπους που θα βλέπουν κανονικά το υπέρυθρο φως (ή και άλλες ακτινοβολίες του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος).

Διαβάστε επίσης:

Γιατί οι έφηβοι ξυπνούν αργά;

Έξι σημάδια ότι το σώμα σας δεν γερνάει όσο καλά νομίζετε