ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κάθε χρόνο 600.000 παιδιά και έφηβοι υποσιτίζονται στην Ελλάδα

Τρία εκατομμύρια παιδιά κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους από αιτίες που σχετίζονται με τον υποσιτισμό, ενώ στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι 600.000 παιδιά και έφηβοι υποσιτίζονται.

Κάθε χρόνο 600.000 παιδιά και έφηβοι υποσιτίζονται στην Ελλάδα

Το μεγάλο στοίχημα για την αντιμετώπιση της φτώχειας και της παιδικής θνησιμότητας δίνει η UNICEF, που διοργανώνει και φέτος για 26η χρονιά τον καθιερωμένο τηλεμαραθώνιο τη Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου σε συνεργασία με τη ΝΕΡΙΤ.

«Ο τηλεμαραθώνιος αποτελεί ένα θεσμό που έχει δημιουργηθεί για την ευαισθητοποίηση των πολιτών πάνω στα σύγχρονα ανθρωπιστικά προβλήματα.

Ένας φαύλος κύκλος, της πείνας, της φτώχειας, του υποσιτισμού και της παιδικής θνησιμότητας απειλεί όλο τον κόσμο», εξήγησε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNICEF, Λάμπρος Κανελλόπουλος, ο οποίος εξέφρασε και τη συμπαράσταση της UNICEF στους Σύρους πρόσφυγες που κάνουν απεργία πείνας στην πλατεία Συντάγματος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο γενικός διευθυντής της UNICEF, Ηλίας Λυμπέρης, χάρη στις προσπάθειες της UNICEF μειώθηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο κατά 37% η καχεξία στα παιδιά κάτω των πέντε ετών, από 257 εκατομμύρια το 1990 σε 161 εκατομμύρια το 2013 και κατά 50% οι θάνατοι παιδιών κάτω των πέντε ετών από δώδεκα εκατομμύρια το 1990 σε 6,3 εκατομμύρια το 2013.

Ωστόσο, τρία εκατομμύρια παιδιά κάθε χρόνο χάνουν άδικα τη ζωή τους από αιτίες που σχετίζονται με τον υποσιτισμό, ενώ το ένα τέταρτο των παιδιών παγκοσμίως είναι καχεκτικά εξαιτίας χρόνιου υποσιτισμού που θα μπορούσε να προληφθεί.

Ο διευθυντής της Α' Παιδιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Χρούσος, πρόσθεσε ότι 600.000 παιδιά και έφηβοι υποσιτίζονται στην Ελλάδα.

Ο τηλεμαραθώνιος θα ξεκινήσει στις 8 Δεκεμβρίου στις 7 το απόγευμα. Παρουσιαστές θα είναι οι Ρίκα Βαγιάννη, Νίκος Μουτσινάς, Πάνος Βλάχος, Λευτέρης Ελευθερίου, Θανάσης Πάτρας, Χριστίνα Λαμπίρη, Μαρία Κορινθίου και Γιάννης Αϊβάζης. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος θα γίνουν απευθείας συνδέσεις με τα δελτία όλων των καναλιών εθνικής εμβέλειας, αλλά και με έντεκα κανάλια επαρχιακών πόλεων. Θα γίνουν επίσης συνδέσεις με τους μεγάλους ραδιοφωνικούς σταθμούς της Αθήνας και της περιφέρειας. Μήνυμα συμπαράστασης θα στείλουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρόεδρος της Βουλής, ενώ έχουν προσκληθεί να απευθύνουν μήνυμα και οι πολιτικοί αρχηγοί.

Η φετινή διοργάνωση είναι αφιερωμένη στο αναρρωτήριο Πεντέλης (πρώην ΠΙΚΠΑ) και στο Κέντρο Βρεφών Μητέρα, με στόχο την ενίσχυση του έργου τους. Η ομάδα εργασίας του τηλεμαραθωνίου απευθύνθηκε σε ελληνικές και άλλες εταιρείες που εδρεύουν στην Ελλάδα και ζήτησε τη βοήθειά τους σε παιδικές τροφές, κλινοσκεπάσματα και εξοπλισμό δωματίου.

Δωρεές για τον τηλεμαραθώνιο θα γίνονται στο τηλεφωνικό κέντρο 210-7761500 (μόνο στις 8/12, από τις 7 το απόγευμα και μετά), στο τηλέφωνο δωρεών της UNICEF 801 500 12345, μέσω ίντερνετ στο www.unicef.gr και μέσω γραπτού μηνύματος στέλνοντας τη λέξη «ΠΑΙΔΙ» στο 54234 (από τις 5/12 ως τις 11/12). Επίσης, δωρεές γίνονται στους λογαριασμούς των τραπεζών Εθνική, Πειραιώς, Alpha, Attica, Eurobank και HSBC.