ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΗΠΑ: Ανησυχία για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της γρίπης

Με την περίοδο της εποχικής γρίπης να έχει ήδη έρθει τόσο σε Ευρώπη όσο και σε ΗΠΑ, ανησυχία προκαλεί ανακοίνωση του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ότι η φετινή έκδοση του εμβολίου της γρίπης ενδέχεται να μην προσφέρει την ίδια προστασία όσο τα προηγούμενα χρόνια.

ΗΠΑ: Ανησυχία για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της γρίπης

Ο εκπρόσωπος του CDC, δρ Thomas Frieden, είπε ότι η πλειοψηφία των στελεχών της γρίπης που έχουν ανιχνευθεί φέτος σε όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ είναι διαφορετικά από εκείνα που περιέχονται στο φετινό γενικό εμβόλιο της γρίπης και ως εκ τούτου είναι πιθανό το εμβόλιο να μην μπορεί να προστατέψει επαρκώς από αυτούς του ιούς.

Κάθε χρόνο, αρκετούς μήνες πριν από την έναρξη της εποχής της γρίπης, οι επιστήμονες και οι παρασκευαστές εμβολίων από όλο τον κόσμο κάνουν επιστημονικές "προβλέψεις" σχετικά με το ποια στελέχη της γρίπης θα είναι πιο συχνά κατά το επόμενο έτος, για να έχουν τον απαραίτητο χρόνο να παρασκευάσουν τα εμβόλια πριν από την έναρξη της σεζόν.

Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτές οι εικασίες μπορεί να είναι λάθος, ή οι ιοί μπορεί να έχουν μεταλλαχθεί, ενώ το εμβόλιο βρίσκεται ακόμα σε στάδιο παραγωγής. Και επειδή ένα εμβόλιο για την εποχική γρίπη χρειάζεται τουλάχιστον 4 μήνες για να ετοιμαστεί, το CDC ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι δραστικό αυτήν τη στιγμή.

Στη σχετική ανακοίνωση του CDC γίνεται λόγος για ένα συγκεκριμένο στέλεχος του ιού της εποχικής γρίπης που δεν περιλαμβάνεται στο φετινό εμβόλιο και το οποίο δυστυχώς παρουσιάζει αυξημένη εμφάνιση φέτος στις ΗΠΑ.

Το εμβόλιο, ωστόσο, παραμένει πολύ αποτελεσματικό ενάντια στα υπόλοιπα στελέχη του ιού της εποχικής γρίπης.