ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πρωτοποριακά στεντ από νανοΐνες ανοίγουν δρόμους στην αγγειοχειρουργική

Νέους δρόμους στις αγγειοχειρουργικές επεμβάσεις ανοίγουν τα νέα, πρωτοποριακά στεντ, κατασκευασμένα με υλικά βασισμένα στη νανοτεχνολογία.

Πρωτοποριακά στεντ από νανοΐνες ανοίγουν δρόμους στην αγγειοχειρουργική

Τα νέα αυτά στεντ (επικαλυμμένοι νάρθηκες), έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, μειώνουν σημαντικά την αντίδραση των αγγείων στο ανθρώπινο σώμα και οι πιθανότητες να "βουλώσουν" και να υποστεί ο ασθενής θρόμβωση, από ενδεχόμενες επαναστενώσεις αγγείων, περιορίζονται σημαντικά.

Ταυτόχρονα, οι ασθενείς παρουσιάζουν πολύ λιγότερες μετεγχειρητικές παρενέργειες, γεγονός που βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα ζωής τους.

Η κατασκευή των νέων, κατασκευασμένων από νανοΐνες, στεντ, βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο και όπως εκτιμούν οι επιστήμονες σε περίπου δύο χρόνια, αν όλα εξελιχθούν ομαλά, θα ξεκινήσει η τοποθέτησή τους σε ασθενείς, στο Αγγειοχειρουργικό Τμήμα του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, από την ομάδα του αναπληρωτή καθηγητή στο ΑΠΘ, Κυριάκου Κτενίδη, σε συνεργασία με το Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ και το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του Στέργιου Λογοθετίδη.

Δεν αποκλείεται μέχρι το Πάσχα, να γνωστοποιηθούν τα πρώτα προκαταρκτικά αποτελέσματα, ενώ η χρηματοδότηση του έργου έχει εξασφαλιστεί και αφορά στην κατασκευή 40 στεντ.

Αυτές οι νέες εξελίξεις, που αφορούν στην επικάλυψη μεταλλικών ναρθηκών με νανοτεχνολογικες τεχνικές και υλικά που μιμούνται τη δομή των ιστών του σώματος και εμποδίζουν την επαναστένωση της αρτηρίας, επιταχύνοντας μάλιστα και τον επανασχηματισμό του ενδοθηλίου θα παρουσιαστούν στη διάρκεια επιστημονικής εκδήλωσης/διημερίδας, με θέμα: "Αγγειακές Ημέρες ΑΧΕΠΑ 2014", που ξεκινά αύριο στη Θεσσαλονίκη.

Δωρεάν εξετάσεις για τις Φλεβικές και Αγγειακές Παθήσεις

Στο πλαίσιο της διημερίδας, το Αγγειοχειρουργικό Τμήμα του ΑΧΕΠΑ, θα παρέχει δωρεάν εξέταση κοινού για τις Φλεβικές & τις Αγγειακές Παθήσεις, στις 13 Δεκεμβρίου 2014, στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου (3-8 το βράδυ).

Για τις εξετάσεις αυτές έχουν επιστρατευθεί 20 γιατροί του νοσοκομείου, ενώ έχουν στηθεί 19 θάλαμοι και θα χρησιμοποιούνται έξι μηχανήματα.