ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΚΑΒ: Δραματικές ελλείψεις και ένας διαγωνισμός για νέα ασθενοφόρα που κρατάει 7 χρόνια

Ακούγεται απίστευτο αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινό. Τη στιγμή που είναι γνωστές οι δραματικές ελλείψεις στο ΕΚΑΒ, ένας διαγωνισμός για την προμήθεια νέων ασθενοφόρων, ώστε να ανακαινιστεί ο απαρχαιωμένος στόλος των οχημάτων που "πνέουν τα λοίσθια", έχει ξεκινήσει από το 2007 και ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί!

ΕΚΑΒ: Δραματικές ελλείψεις και ένας διαγωνισμός για νέα ασθενοφόρα που κρατάει 7 χρόνια

Συγκεκριμένα ο πρώτος διαγωνισμός έγινε το 2007 και κηρύχθηκε άγονος. Το 2012 ξεκίνησε δεύτερος και μόλις τον προηγούμενο μήνα άνοιξαν οι προσφορές!

Η ειρωνεία είναι ότι τα 13,5 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για την αγορά 186 νέων ασθενοφόρων και 19 κινητών μονάδων υπάρχουν μέσω του ΕΣΠΑ.

Η δραματική κατάσταση του ΕΚΑΒ περιγράφεται ανάγλυφα και με αριθμούς:

-Από τους 5.500 εργαζομένους που προβλέπονται για να την άρτια λειτουργία του, αυτήν τη στιγμή υπάρχουν μόνο 3.500

-Από τα 450 ασθενοφόρα που έχει το ΕΚΑΒ τα 110 βρίσκονται στα συνεργεία.

-Βρίσκονται ακόμα σε εκκρεμότητα 2.500 αδιόριστοι διασώστες από τη σχολή του ΕΚΑΒ.

-Στο ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης οι εργαζόμενοι παρέδωσαν στις αρχές του μήνα σε μία κίνηση διαμαρτυρίας τα πρώτα 6 ασθενοφόρα που έχουν συμπληρώσει 500 χιλιάδες χιλιόμετρα και είναι πλέον επικίνδυνα για διακομιδές. Αναμένεται να ακολουθήσουν άλλα 8 ασθενοφόρα που ήδη έχουν 470 χιλιάδες χιλιόμετρα.

-Παρόμοια είναι η κατάσταση και στην Αχαΐα, όπου τα 11 από τα 20 ασθενοφόρα είναι εκτός λειτουργίας.

-Στην Αττική, από τα 140 ασθενοφόρα που καλύπτουν την ευρύτερη περιοχή από το Σχηματάρι έως την Κόρινθο, τα 50 είναι παροπλισμένα στο συνεργείο. Στους δρόμους υπάρχουν 75 ασθενοφόρα την ημέρα και 30 τη νύχτα για να καλύψουν σχεδόν 6 εκατομμύρια ανθρώπους στην Αττική!

Πηγή: εφημερίδα "Κυριακάτικη Δημοκρατία"