ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Εκτός λειτουργίας 1 στα 2 ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ

Ακινητοποιημένα για μεγάλο διάστημα παραμένουν τα μισά ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, είτε επειδή έχουν υποστεί βλάβες είτε επειδή δεν υπάρχει απόθεμα ανταλλακτικών, προκειμένου να επισκευαστούν εγκαίρως.

Εκτός λειτουργίας 1 στα 2 ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ

Ενδεικτικά, από τα 135 οχήματα που διαθέτει το ΕΚΑΒ Αττικής, τα μισά είναι ακινητοποιημένα λόγω βλάβης.

Την ίδια ώρα ασθενείς περιμένουν για ώρες μέχρι να ακούσουν τον ήχο της σειρήνας, ενώ ολόκληρες περιοχές -27 τον αριθμό- παραμένουν ακάλυπτες ή καλύπτονται από ασθενοφόρα γειτονικών τομέων.

«Η Καλλιθέα, με πληθυσμό πάνω από 100.000 κατοίκους, μπορεί να μη διαθέτει ασθενοφόρο και οι κάτοικοί της να καλύπτονται από τον τομέα της Νέας Σμύρνης», σχολιάζει στο «Έθνος» ο Γιώργος Μαθιόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων στο ΕΚΑΒ.

Ο σημερινός στόλος οχημάτων του ΕΚΑΒ έχει αποκτηθεί το 2004 και τα οχήματα έχουν διανύσει εκατομμύρια χιλιόμετρα. Οι εργαζόμενοι λένε πάλι καλά που άντεξαν τόσο, καθώς η διαδικασία αντικατάστασής τους καθυστερεί.

«Ένα στα δύο ασθενοφόρα δεν λειτουργούν λόγω βλαβών», αναφέρει ο κ. Μαθιόπουλος και διευκρινίζει: «Ακόμη και ασθενοφόρα που έχουν απλές βλάβες δεν επισκευάζονται έγκαιρα, λόγω έλλειψης ανταλλακτικών. Το τελευταίο διάστημα, η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο».

Το συνεργείο του Κέντρου ενδέχεται να μη διαθέτει απόθεμα από τακάκια για τα φρένα. Για να τα προμηθευτεί, χρειάζεται διαγωνισμός μέσω της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας (ΥΠΕ). Δηλαδή, προκήρυξη 15 μέρες πριν, αξιολόγηση των προσφορών και κατακύρωση. Η αλλαγή τους δηλαδή -που σε ένα ιδιωτικό αυτοκίνητο απαιτεί μισή ώρα- μπορεί να ξεπεράσει τις 20 μέρες!

Σε καθημερινή βάση, το «166» δέχεται έως και 5.000 κλήσεις και πραγματοποιεί έως 900 διακομιδές μόνον στην Αττική. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου, ο χρόνος προσέλευσης ενός ασθενοφόρου μπορεί να φτάσει έως και τη μιάμιση ώρα για μη επείγοντα περιστατικά.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας υπέγραψε τον περασμένο Δεκέμβριο σύμβαση με εταιρεία αυτοκινήτων για την προμήθεια 90 συνολικά ασθενοφόρων, κόστους 5,38 εκατομμυρίων ευρώ. Από αυτά, θα διατεθούν ανά Περιφέρεια: 14 οχήματα στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 8 στο Νότιο Αιγαίο, 11 στην Ήπειρο, 6 στα Ιόνια Νησιά, 25 στην Κρήτη, 14 στη Δυτική Μακεδονία, 2 στο Βόρειο Αιγαίο και 10 στην Πελοπόννησο.

Εκκρεμεί η προμήθεια 96 οχημάτων και κινητών μονάδων για τις λοιπές πέντε Περιφέρειες, δηλαδή της Αττικής (30 οχήματα και 15 Κινητές Μονάδες), Κεντρικής Μακεδονίας (εννέα οχήματα και τέσσερις Κινητές Μονάδες), Θεσσαλίας (13 οχήματα), Στερεάς Ελλάδας (δέκα οχήματα) και Δυτικής Ελλάδας (15 οχήματα).

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας, γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες και διοικητικές πράξεις προκειμένου να εξασφαλιστεί πλήρως η ένταξη της προμήθειας στο πλαίσιο των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2014-2020 με επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού.

Διαβάστε επίσης:

50 επιπλέον Διασώστες του ΕΚΑΒ, ειδικά για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου

Εννέα ασθενοφόρα στο Υπουργείο Υγείας προσέφερε το Πυροσβεστικό Σώμα