ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Όταν οι καθηγητές Οικονομικών της Υγείας ζητούν να αναβαθμιστεί επιτέλους το βασικό αγαθό της υγείας

Την αναβάθμιση του χώρου της υγείας και μαζί με αυτήν να αναβαθμιστούν και οι ασθενείς ζήτησαν πριν μερικές ημέρες κατά το 10ο συνέδριο της ΕΣΔΥ με θέμα «Υγεία 2020: Από τη Ρητορική στην τεκμηρίωση για το μέλλον του υγειονομικού τομέα» δύο καθηγητές οικονομικών της υγείας, οι οποίοι γνωρίζουν από την καλή και την ανάποδη τον χώρο.

Όταν οι καθηγητές Οικονομικών της Υγείας ζητούν να αναβαθμιστεί επιτέλους το βασικό αγαθό της υγείας

Οι κ.κ. Γιάννης Κυριόπουλος και Γιάννης Υφαντόπουλος μίλησαν με σκληρή γλώσσα για τις πολιτικές της υγείας, η οποία μάτωσε στα χρόνια του Μνημονίου και μαζί με αυτήν καταβαραθρώθηκαν βασικά και αναγκαία αγαθά για τον πολίτη, όπως η πρόσβαση στη νοσηλεία και την περίθαλψη αλλά και στο φάρμακο.

Ο καθηγητής Κυριόπουλος επεσήμανε ότι τα χρήματα θα πρέπει να ακολουθούν τους ασθενείς με κλειστούς προϋπολογισμούς που έτσι και αλλιώς έχουν θεσπιστεί. Χρειαζόμαστε μια άλλη κουλτούρα για συνεχίσουμε να επιβιώνουμε, τόνισε, ενώ χαρακτήρισε το πλαφόν σοβιετικού τύπου προσέγγιση.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Υφαντόπουλος επανέλαβε ότι η χώρα μας διαθέτει τη χειρότερη θέση στην Δημόσια υγεία σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ, με την παχυσαρκία και το κάπνισμα να καταγράφουν αρνητικούς δείκτες.

Η Ελλάδα διαθέτει το 0,3% της δαπάνης της για την υγεία την ώρα που οι πιο φτωχές χώρες έχουν 0,5% του ΑΕΠ και οι χώρες σε πλήρη ανάπττυξη το 2,5% έως 3% αλλά και το 6-7% του ΑΕΠ.

Ο καθηγητής Υφαντόπουλος τόνισε ότι ο χώρος της υγείας έχει υποβαθμιστεί και θα πρέπει άμεσα να αναβαθμιστεί για το καλό και της δημόσιας υγείας αλλά και των ασθενών.

Διαβάστε ακόμη:

ΠΙΣ: Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε, αλλά οι διεκδικήσεις δεν σταματούν, εκτός οι εφημερίες

ΙΣΑ: Ζητά την άμεση παρέμβαση του υπουργείου για τις λίστες αναμονής στους καρκινοπαθείς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ