ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός - τι είπε ο Ανδρέας Ξανθός για τα οικονομικά της Υγείας

Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός - τι είπε ο Ανδρέας Ξανθός για τα οικονομικά της Υγείας

Με 154 «ναι» κυρώθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής ο κρατικός προϋπολογισμός του 2019. Για ενίσχυση των δαπανών Υγείας μίλησε ο αρμόδιος υπουργός.

 

 «Δεν υπάρχουν περικοπές στις δαπάνες, το αντίθετο μάλιστα. Έχουμε ενίσχυση των δημόσιων δαπανών υγείας κατά 128,5 εκατομμύρια ευρώ. Η σωρευτική αύξηση των πιστώσεων για το ΕΣΥ την περίοδο 2015-2018 ήταν σε δεδουλευμένη βάση 674 εκατομμύρια», υποστήριξε ο Ανδρέας Ξανθός ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, αναφέροντας πως η ενίσχυση θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια.

Ειπε ακόμη ότι το δημόσιο σύστημα έχει ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια με πάνω 6.000 μόνιμους γιατρούς και νοσηλευτές, 4500 περίπου επικουρικούς εργαζόμενους καθώς και με 4000 συμβασιούχους μέσω ΟΑΕΔ.

Υποστήριξε μάλιστα πως με τις πολιτικές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ «ξεπεράστηκε οριστικά η φάση της αποδιοργάνωσης του ΕΣΥ και της διακινδύνευσης για το μέλλον του, και σήμερα είναι όρθιο, λειτουργικό και κυρίως προσβάσιμο από όλους».

Ο υπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στην πρόσβαση των ανασφάλιστων πολιτών στο σύστημα αναφέροντας πως στο 11μηνο του 2018 852.000 ανασφάλιστοι συνταγογραφήθηκαν για φάρμακα αξίας 205 εκατομμυρίων και για εξετάσεις αξίας 65 εκατομμυρίων.

«Έχουμε κάνει στα χρόνια του Μνημονίου και της λιτότητας πολύ σημαντικά βήματα για την οικονομική ανακούφιση των πολιτών σε θέματα Υγείας, τα οποία τώρα με μεγαλύτερη «δημοσιονομική ευχέρεια» θα ενισχύσουμε», είπε δεσμευόμενος πως θα συνεχιστούν  οι προσπάθειες για «καθολικότητα, ισότητα και αποτελεσματικότητα στη φροντίδα Υγείας».

Διαβάστε επίσης:

Ο «λογαριασμός» της Υγείας, όπως προβλέπεται στον προϋπολογισμό 2019