ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ο «λογαριασμός» της Υγείας, όπως προβλέπεται στον προϋπολογισμό 2019

Βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας προς τους ασφαλισμένους και τους ανασφάλιστους πολίτες υπόσχεται η κυβέρνηση, στο κείμενο του προϋπολογισμού. Προβλέπονται 9,1 δις για την Υγεία.

Ο «λογαριασμός» της Υγείας, όπως προβλέπεται στον προϋπολογισμό 2019

Το ποσό αντιστοιχεί στο 4,8% του ΑΕΠ ή 10% των ενοποιημένων δαπανών της γενικής κυβέρνησης.

Ωστόσο, το ταμειακό ισοζύγιο των νοσοκομείων του ΕΣΥ και των μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας εμφανίζεται για το 2019 «μείον» κατά 600 εκατομμύρια ευρώ, αφού τα έσοδα προβλέπονται 2,75 δισεκατομμύρια ευρώ και τα έξοδα πάνω από 3,3 δις.

Η κυβέρνηση «ποντάρει » στη μείωση των απλήρωτων υποχρεώσεων κατά 696 εκατομμύρια, ευελπιστώντας ότι έτσι θα βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση των δημόσιων νοσοκομείων.

Όπως πάντα, οι δημόσιες μονάδες υγείας προβλέπεται να έχουν ελάχιστα ίδια έσοδα (μόλις 190 εκατομμύρια ευρώ) ενώ θα λάβουν μόνο 60 εκατομμύρια από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Ο ΕΟΠΥΥ θα διαχειριστεί την ερχόμενη χρονιά περί τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ, με την κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι διασφαλίζεται η απρόσκοπτη ροή των ασφαλιστικών εισφορών από τα ασφαλιστικά ταμεία προς τον ΕΟΠΥΥ.

Ο οργανισμός αναμένεται να εμφανίσει θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα 322 εκατομμυρίων ευρώ το 2018. Όμως το αντίστοιχο ποσό θα πέσει το 2019 στα 269 εκατομμύρια.

Ο τακτικός προϋπολογισμός του υπουργείου Υγείας είναι για το 2019 σχεδόν 3,88 δισεκατομμύρια. Από αυτά, τα μισά είναι πιστώσεις για αμοιβές και αποζημιώσεις υπαλλήλων του ΕΣΥ που βαρύνουν απευθείας τον προϋπολογισμό του υπουργείου.

Οι πιστώσεις που προορίζονται για τα γραφεία της ηγεσίας του υπουργείου είναι περίπου 1,75 εκατομμύρια και για τη γενική γραμματεία 1,6 δις.

Για την ερχόμενη χρονιά, η κυβέρνηση εξαγγέλλει διαρθρωτικές παρεμβάσεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, στην αξιολόγηση της φαρμακευτικής και ιατροτεχνολογικής καινοτομίας, στην καθολική υγειονομική κάλυψη του πληθυσμού.

Εξαγγέλλεται και ενίσχυση του ΕΣΥ με επιπλέον ανθρώπινους και υλικούς πόρους, χωρίς όμως να δίνονται λεπτομέρειες.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην Εθνική Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας που έχει ιδρυθεί από το 2017, και του... χρόνου «προβλέπεται να συνεισφέρει προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός κεντρικού συστήματος προμηθειών, στο σύνολο των νοσοκομείων του ΕΣΥ και του συστήματος ΠΦΥ, καθώς και των λοιπών δομών παροχής φροντίδας υγείας».

Σε ό, τι αφορά την Ειδική Αγωγή, ο προϋπολογισμός του 2019 προβλέπει 22 εκατομμύρια ευρώ για την πρόσληψη 4.500 εκπαιδευτικών και εξειδικευμένου προσωπικού σε θέσεις που σήμερα καλύπτονται από συμβασιούχους ορισμένου χρόνου. Παράλληλα, θα μειωθεί ισόποσα το όριο για το προσωπικό ορισμένου χρόνου προκειμένου να μην μεταβληθεί ο συνολικός αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων.

Πάντως υπήρξαν και αντίμετρα που φαίνεται ότι τελικά δεν θα εφαρμοστούν μέσα στο 2019. Ένα από αυτά είναι η επιδότηση συμμετοχής ασφαλισμένων για συνταγογραφούμενα φάρμακα (240 εκατομμύρια ευρώ).