ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νύχια και μαυροπίνακας: Γιατί μας ανατριχιάζει αυτός ο ήχος;

Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί ανατριχιάζετε όταν ακούτε το χαρακτηριστικό ήχο που κάνουν τα νύχια όταν τρίβονται στο μαυροπίνακα;

Νύχια και μαυροπίνακας: Γιατί μας ανατριχιάζει αυτός ο ήχος;

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η αντίδρασή σας αυτή δεν οφείλεται στις κακές αναμνήσεις της σχολικής ζωής σας που ξαναξυπνούν!

Το φαινόμενο μπορεί να εξηγηθεί από τα πρωτόγονα ένστικτά μας: Ο ήχος αυτός φτάνει σε πολύ ψηλό τόνο κι έτσι μας θυμίζει το κλάμα ενός μωρού ή τη στριγκλιά ενός αρπακτικού.

Οι ήχοι αυτοί αυτομάτως ενεργοποιούν το μηχανισμό αντίδρασης στο στρες και μας παροτρύνουν να παλέψουμε ή να κρυφτούμε.

Ερευνητές από το Ηνωμένο Βασίλειο ζήτησαν από μια ομάδα (άμοιρων) εθελοντών να ακούσουν μια σειρά από εξαιρετικά δυσάρεστους ήχους και παράλληλα παρακολουθούσαν την εγκεφαλική τους λειτουργία με τη βοήθεια μαγνητικής απεικόνισης.

Διαπιστώθηκε ότι το τρίξιμο των νυχιών επάνω σε έναν πίνακα ενεργοποίησε την αμυγδαλή του εγκεφάλου των συμμετεχόντων. Η περιοχή αυτή ελέγχει την αυθόρμητη αντίδραση του οργανισμού σε στρεσογόνους παράγοντες.

Παράλληλα, ένας τέτοιος ήχος βρίσκεται στην κλίμακα συχνότητας των 2.000-4.000 hertz. Το ανθρώπινο αυτί είναι εξαιρετικά ευαίσθητο σε αυτές τις συχνότητες.