ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το απόλυτο κόλπο για να καταφέρνετε να τηρείτε τις αποφάσεις σας

Πιάνετε τον εαυτό σας να πάσχει στην «οργάνωση» και κύριο χαρακτηριστικό σας είναι η αναβλητικότητα; Όλα αυτά μπορούν να αλλάξουν το 2015 και μάλιστα πολύ εύκολα.

Το απόλυτο κόλπο για να καταφέρνετε να τηρείτε τις αποφάσεις σας

Σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Χέρτφορντσαϊρ, η αδυναμία να τηρήσουμε τις αποφάσεις μας επηρεάζεται σε σημαντικό βαθμό από το πόσο κουρασμένοι νιώθουμε.

Συγκεκριμένα, ο δρ Ρίτσαρντ Βάισμαν, καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Χέρτφορντσαϊρ, υποστηρίζει ότι βασικό πλήγμα για τον αυτοέλεγχο αποτελεί η κόπωση, που έχει σαν αποτέλεσμα όσο κι αν προσπαθεί κανείς, στο τέλος να ενδίδει σε ό,τι προσπαθεί να αποφύγει.

Τι πρέπει να κάνουμε...

Όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, η λύση είναι εξαιρετικά απλή! Θέλετε να χάσετε βάρος, να βάλετε τα οικονομικά σας σε τάξη ή να οργανώσετε καλύτερα τη ζωή σας το 2015; Αν ναι, φροντίστε να μπαίνετε καθημερινά νωρίς για ύπνο.

Ο εγκέφαλος χρειάζεται άφθονη ενέργεια για να αντέξει κάτι που δεν θέλουμε στ' αλήθεια ή δυσκολευόμαστε να κάνουμε, αλλά, όταν κάποιος έχει έλλειψη ύπνου, η ενέργεια αυτή είναι μειωμένη. Ενδεικτικά, μάλιστα, όσοι κοιμούνται λιγότερο από επτά ώρες κάθε βράδυ, έχουν πολύ πιο περιορισμένη δύναμη της θελήσεως.

Σε μεταγενέστερη παρόμοια μελέτη του, ο δρ Βάισμαν ζήτησε από 1.000 εθελοντές να συμπληρώσουν διαδικτυακά ερωτηματολόγια για την ποιότητα και τη διάρκεια του ύπνου τους, καθώς και την επιτυχία που είχαν στην επίτευξη των στόχων που έθεταν κατά την έναρξη ενός έτους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν, περισσότερο από το 60% όσων είπαν ότι κοιμούνται επαρκώς (οκτώ ή περισσότερες ώρες το 24ωρο), δήλωσαν ότι επιτυγχάνουν τους στόχους τους, ενώ αντιθέτως το αντίστοιχο ποσοστό σε όσους κοιμούνταν ελλιπώς (λιγότερες από επτά ώρες το 24ωρο) ήταν μόλις 44%.

Τέλος, έρευνες και από άλλες επιστημονικές ομάδες, έδειξαν ότι όσοι έχουν έλλειψη ύπνου είναι αφηρημένοι, χαζεύουν στο ίντερνετ κατά τη διάρκεια της εργασίας τους και τείνουν να κάνουν πιο ανθυγιεινές επιλογές διατροφής, προτιμώντας τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπη και ζάχαρη.