ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το λίπος κάτω από το δέρμα προστατεύει από λοιμώξεις

Όλοι συνδέουμε στο μυαλό μας το λίπος με τα περιττά κιλά, όμως μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο UCSD της Καλιφόρνια καταδεικνύει ότι στην πραγματικότητα επιτελεί και άλλους, χρησιμότατους σκοπούς.

Το λίπος κάτω από το δέρμα προστατεύει από λοιμώξεις

Προς έκπληξή τους, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα λιποκύτταρα που βρίσκονται υποδόρια προστατεύουν από τις βακτηριακές λοιμώξεις και από τη δηλητηρίαση του αίματος.

Για να επιτύχουν το σκοπό αυτό, τα λιποκύτταρα απελευθερώνουν μόρια που ονομάζονται αντιμικροβιακά πεπτίδια. Τα πεπτίδια προστατεύουν τον οργανισμό μας από τους διάφορους παθογόνους εισβολείς.

Βάσει παλαιότερων ευρημάτων, οι επιστήμονες πίστευαν πως όταν σπάει ο φραγμός της επιδερμίδας λόγω τραύματος, τα λευκά αιμοσφαίρια (ουδετερόφιλα και μακροφάγα) είναι αυτά που εμποδίζουν τα βακτήρια να εισχωρήσουν στο αίμα και να προκαλέσουν δηλητηρίαση.

Χρειάζεται όμως χρόνος έως ότου το ανοσοποιητικό «επιστρατεύσει» αυτά τα κύτταρα στο σημείο του τραυματισμού.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν τελικά ότι τα λιποκύτταρα αποτελούν την πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού μας στην περίπτωση αυτή.

Αυτός ο ρόλος του υποδόριου λιπώδους ιστού παρέμενε άγνωστος μέχρι σήμερα. Κανείς δεν είχε φανταστεί ότι τα λιποκύτταρα είναι σε θέση να παράγουν αντιμικροβιακές ουσίες και μάλιστα σχεδόν στον ίδιο βαθμό με τα ουδετερόφιλα.

Τα ευρήματα της νέας μελέτης παρουσιάζονται αναλυτικά στην επιθεώρηση Science.