ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εκγύμναση με τη δύναμη του νου; Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι γίνεται

Βαριέστε θανάσιμα το γυμναστήριο; Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι έχουν τη λύση, για εκγύμναση χωρίς... κούραση.

Εκγύμναση με τη δύναμη του νου; Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι γίνεται

Η τελευταία μελέτη του Πανεπιστημίου του Οχάιο, η οποία δημοσιεύεται στο Journal of Neurophysiology, εξετάζει το ρόλο του κεντρικού νευρικού συστήματος με ένα μάλλον ασυνήθιστο πείραμα.

Στο πλαίσιο της μελέτης, δεκατέσσερις υγιείς εθελοντές δέχτηκαν να ακινητοποιήσουν το ένα χέρι τους με νάρθηκα που κάλυπτε τον πήχη, από τον αγκώνα μέχρι τα δάχτυλα.

Για το διάστημα αυτό, κλήθηκαν να ακολουθήσουν ένα πρόγραμμα νοητικής άσκησης, στο οποίο έπρεπε να φανταστούν ότι λυγίζουν με όλη τους τη δύναμη τον κερκιδικό καμπτήρα, έναν από τους βασικούς μυς του καρπού.

Παράλληλα, μία άλλη ομάδα εθελοντών φορούσε νάρθηκα χωρίς να πραγματοποιεί νοητικές ασκήσεις, ενώ μια τρίτη δεν φόρεσε νάρθηκα και δεν έκανε «φανταστικές» ασκήσεις.

Τέσσερις εβδομάδες αργότερα, σύμφωνα με τις μετρήσεις, οι εθελοντές που φόρεσαν γύψο, όπως είναι φυσικό, είχαν χάσει δύναμη στον καρπό.

Ωστόσο, η ομάδα που ακολούθησε το πρόγραμμα φανταστικής γυμναστικής έχασε μόνο 25%, συγκριτικά με 45% στην ομάδα που δεν έκανε ασκήσεις.

Την ίδια ώρα, η ικανότητα των εθελοντών να ενεργοποιούν πλήρως τον μυ, κάτι που ονομάζεται «εθελοντική ενεργοποίηση», επανήλθε ταχύτερα στην ομάδα της φανταστικής εκγύμνασης.

«Τα αποτελέσματα αυτά υποδεικνύουν ότι υπάρχουν νευρολογικοί μηχανισμοί, πιθανώς στο επίπεδο του εγκεφαλικού φλοιού, που συμμετέχουν σημαντικά στην αδυναμία που οφείλεται στην ακινησία», εξηγούν οι ερευνητές, προτείνοντας την περαιτέρω μελέτη της νοητικής γυμναστικής ως θεραπείας αποκατάστασης έπειτα από τραυματισμούς.

Η νέα μελέτη επιβεβαιώνει ότι η μυϊκή δύναμη επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, από τους οποίους ο καλύτερα μελετημένος είναι η εκγύμναση των σκελετικών μυών.

Παρόλα αυτά, το νευρικό σύστημα είναι γνωστό ότι παίζει κι αυτό ρόλο, χωρίς βέβαια να είναι καλά κατανοητός.