ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πέντε οι νεκροί από την γρίπη, δύο σε ΜΕΘ - Ξεκίνησε το κύμα

Στους 5 ανέρχονται πλέον οι θάνατοι από τον ιό της γρίπης, σύμφωνα με τα τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία από το ΚΕΕΛΠΝΟ την Παρασκευή το μεσημέρι.

Πέντε οι νεκροί από την γρίπη, δύο σε ΜΕΘ - Ξεκίνησε το κύμα

Ο 5ος θάνατος αφορά σε 86 χρονο άνδρα ο οποίος κατέληξε χθες Πέμπτη. Να σημειωθεί ότι όλοι οι άνθρωποι που έχασαν την ζωή τους αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα υγείας και δεν είχαν εμβολιαστεί. Ήταν επίσης όλοι μεγάλης ηλικίας, με εξαίρεση έναν νέο άνθρωπο 46 ετών.

Εν τω μεταξύ σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας νοσηλεύονται σήμερα 2 άτομα, ενώ μέχρι στιγμής έχουν νοσηλευθεί συνολικά 9 άτομα. Ασφαλείς πληροφορίες από λοιμωξιολόγους αναφέρουν ότι το εμβόλιο εξακολουθεί φυσικά να είναι αποτελεσματικό, ωστόσο υπάρχουν έξι μεταλλάξεις στον ιό της γρίπης που δεν μπορεί να τις καλύψει το εμβόλιο.

Σύμφωνα με τα δεδομένα των συστημάτων επιτήρησης της εποχικής γρίπης που υποστηρίζει το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. αναμένεται αυξητική τάση στα κρούσματα εποχικής γρίπης τις επόμενες εβδομάδες, και το κύμα εποχικής γρίπης αναμένεται να έχει διάρκεια περίπου 3 μήνες.

Να θυμίσουμε ότι κατά την εποχική γρίπη 2013/14 κατεγράφησαν 329 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης που είχαν νοσηλευθεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και από αυτούς τους ασθενείς οι 145 έχασαν τελικά τη ζωή τους.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του επιστημονικού προσωπικού του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., αναμένεται στην Ελλάδα η κυκλοφορία στελεχών γρίπης τύπου Α(Η3Ν2), Α (H1N1)pdm09 καθώς και στελεχών τύπου Β.

Διαβάστε ακόμη:

Καμπανάκι ΚΕΕΛΠΝΟ για τα κρούσματα γρίπης τις επόμενες εβδομάδες - 4 θάνατοι