ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΟΥ: Οι κυβερνήσεις φέρουν ευθύνη για τον Έμπολα

Βαρύ «κατηγορώ» απηύθυνε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στις εθνικές κυβερνήσεις, καθώς σύμφωνα με σχετικά έγγραφα που δημοσιοποίησε εχθές αναφέρει πως παρέβλεψαν τις υποχρεώσεις τους κατά τη διάρκεια της κρίσης που έφερε ο ιός Έμπολα στη Δυτική Αφρική αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.

ΠΟΥ: Οι κυβερνήσεις φέρουν ευθύνη για τον Έμπολα

Παράλληλα, ο ΠΟΥ ζήτησε συντονισμένες δράσεις προς αντιμετώπιση μελλοντικών κρίσεων στην Υγεία.

Ο ΠΟΥ έχει κατηγορηθεί για τη βραδεία ανταπόκρισή του στην επιδημία του Έμπολα, η οποία έχει οδηγήσει μέχρι σήμερα στο θάνατο τουλάχιστον 8.370 ανθρώπους.

Τον περασμένο Οκτώβρη, ο ΠΟΥ δεσμεύθηκε να δημοσιεύσει αναλυτική επισκόπηση σχετικά με τα μέτρα καταστολής που εφάρμοσε, μόλις η επιδημία τεθεί υπό έλεγχο. Η εν λόγω επισκόπηση δεν έχει συνταχθεί ακόμη.

Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters, τα έγγραφα που κατέθεσε ο ΠΟΥ στην Εκτελεστική Επιτροπή του αναφέρουν πως οι εθνικές κυβερνήσεις έθεσαν σε κίνδυνο το Διεθνή Υγειονομικό Κανονισμό που καλύπτει κινδύνους για τη δημόσια υγεία και επιδημίες μέσω μεμονωμένων δράσεων, όπως το κλείσιμο των συνόρων και οι διακρίσεις απέναντι σε ταξιδιώτες που προέρχονταν από χώρες που έχουν πληγεί από τον ιό Έμπολα.

Επίσης, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, αρκετά κράτη δεν τήρησαν τις βασικές προδιαγραφές σε καίριους τομείς όπως η επίβλεψη, η ετοιμότητα και η αναγγελία κινδύνων.

Τέλος, ο ΠΟΥ ζήτησε από την Εκτελεστική Επιτροπή του να γίνει ανασυγκρότηση, ώστε ο οργανισμός να έχει διευρυμένη δικαιοδοσία στην αντιμετώπιση κρίσεων στον τομέα της Υγείας.

Διαβάστε εδώ όλες τις τελευταίες εξελίξεις για τον Έμπολα