ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέα έρευνα: "Φαντάσματα αρχαίων ιών" ρυθμίζουν τον εγκέφαλό μας

Ακούγεται απίστευτο, ωστόσο αποτελεί την τελευταία επιστημονική ανακάλυψη ερευνητών στη Σουηδία. Γονίδια αρχαίων ιών που ενσωματώθηκαν στα κύτταρα των προγόνων μας πριν από εκατομμύρια χρόνια περιέργως δείχνουν να ρυθμίζουν τη δημιουργία νευρικών κυκλωμάτων στον εγκέφαλο.

Νέα έρευνα: "Φαντάσματα αρχαίων ιών" ρυθμίζουν τον εγκέφαλό μας

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι το γονιδίωμα του ανθρώπου και των περισσότερων θηλαστικών περιέχει «ενδογενείς ρετροϊούς», ιούς που ενσωματώνουν το γενετικό υλικό τους στα κύτταρα του ξενιστή.

Ωστόσο για πολλά χρόνια οι αλληλουχίες αυτές θεωρούνταν «άχρηστο» DNA χωρίς πραγματικές λειτουργίες.

Για πρώτη φορά, η νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Cell Reports διαπιστώνει ότι οι ενδογενείς ιοί δείχνουν να παίζουν κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη του ανθρώπινου εγκεφάλου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Λουντ, τα γονίδια των αρχαίων αυτών ιών δείχνουν να ρυθμίζουν τη λειτουργία, ή έκφραση, γονιδίων που παίζουν ρόλο στη δημιουργία των νευρικών δικτύων του εγκεφάλου.

«Παρατηρήσαμε ότι οι ιοί αυτοί ενεργοποιούνται ειδικά στα εγκεφαλικά κύτταρα και έχουν σημαντικό ρυθμιστικό ρόλο», αναφέρει ο Γιόχαν Γιάκομπσον, επικεφαλής του τμήματος Μοριακής Νευρογενετικής του πανεπιστημίου.

Μάλιστα, κατά τον ίδιο, ο ρόλος των ρετροϊών μπορεί να βοηθήσει να εξηγηθεί το γιατί τα εγκεφαλικά κύτταρα είναι τόσο δυναμικά και πολύπλευρα στη λειτουργία τους, ίσως δηλαδή οι ενδογενείς ρετροϊοί να ευθύνονται για τον ιδιαίτερο ανθρώπινο εγκέφαλο.

Επίσης, οι εν λόγω ρετροϊοί δεν ενεργοποιούνται σε άλλους ιστούς του σώματος, πιθανώς επειδή θα προκαλούσαν την εμφάνιση όγκων, οι οποίοι δεν εμφανίζονται ποτέ στο νευρικό σύστημα.

Με δεδομένο αυτό, η συγκεκριμένη ιδιαιτερότητα κάνει τους ερευνητές να υποψιάζονται ότι τα «φαντάσματα» των ιών που μόλυναν κάποτε τους προγόνους μας, δεν αποκλείεται να παίζουν ρόλοι σε νευροεκφυλιστικές και ψυχικές ασθένειες.