ΕΙΔΗΣΕΙΣ

SOS για τα χαμηλά αποθέματα αίματος

SOS για τα χαμηλά αποθέματα αίματος

Σημαντικά μειωμένη είναι η ποσότητα του αίματος που προσφέρουν οι Έλληνες, με αποτέλεσμα οι ανάγκες να καλύπτονται οριακά, χάρη στο αίμα που ζητούν τα νοσοκομεία από τους συγγενείς και το φιλικό περιβάλλον των ασθενών που πρόκειται να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση.

Τα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) δείχνουν μια σταθερή πτωτική τάση στην προσφορά αίματος τα τελευταία χρόνια.

Το 2013 προσφέρθηκαν σχεδόν 39.000 λιγότερες μονάδες αίματος σε σύγκριση με το 2012, ενώ εκτιμάται ότι η πτωτική τάση θα συνεχιστεί και το 2014. Σε μεγάλα δημόσια νοσοκομεία καταγράφεται μείωση-ρεκόρ, όπως στο «Αγία Σοφία», όπου συλλέχθηκε κατά 73,5% λιγότερο αίμα.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, καλώντας τους εθελοντές να μην ξεχνούν να δίνουν αίμα για τους πάσχοντες συνανθρώπους.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χρήστος Πρωτόπαπας σχολίασε στο «Έθνος» ότι στην εποχή της κρίσης πρέπει να δείχνουμε αυξημένη αλληλεγγύη και αλτρουισμό:

«Παρατηρούμε μια συνεχή μείωση της εθελοντικής προσφοράς αίματος, η οποία οφείλεται και στην απουσία ενημερωτικής εκστρατείας από την πλευρά της πολιτείας», αναφέρει ο κ. Πρωτόπαπας και προσθέτει: «Δυστυχώς, η κρίση δεν αύξησε την αλληλεγγύη. Βλέπουμε ότι σε μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής, το 70% του αίματος συλλέγεται από συγγενείς και φίλους των ασθενών και μόλις το 30% από εθελοντές αιμοδότες. Στην καλύτερη περίπτωση, η αναλογία εθελοντικής και αιμοδοσίας για συγγενικό πρόσωπο είναι 50-50. Η κατάσταση είναι καλύτερη στα νοσοκομεία της περιφέρειας».

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι στο νοσοκομείο «Αττικόν» το αίμα που συγκεντρώθηκε το 2013 από συγγενείς ήταν σχεδόν διπλάσιο από εκείνο που προσέφεραν εθελοντές (5.502 μονάδες έναντι 2.997).

Παρόμοια είναι η εικόνα στα νοσοκομεία «Γ. Γεννηματάς» (11.542 μονάδες έναντι 10.878 των εθελοντών), Ασκληπιείο Βούλας (5.984 έναντι 5.784), Θριάσιο (3.204 έναντι 2.102), Κρατικό Νίκαιας (12.227 έναντι 10.129) και Τζάνειο (10.420 έναντι 8.311).

Σημαντικά καλύτερη είναι η κατάσταση σε νοσηλευτικά ιδρύματα εκτός Αττικής, όπως το ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης όπου το αίμα που προσέφεραν οι εθελοντές ήταν σχεδόν διπλάσιο από εκείνο των συγγενών (15.400 των εθελοντών έναντι 8.777).

Αυξημένη ευαισθησία καταγράφεται στα νοσοκομεία «Άγιος Ανδρέας» της Πάτρας (7.215 οι εθελοντές και 3.304 οι συγγενείς) και «Άγιος Παύλος» της Θεσσαλονίκης (9.774 έναντι 2.807).

Ρεκόρ εθελοντικής προσφοράς, πάντως, έχει το «Αγία Σοφία», όπου οι αιμοδότες έδωσαν 13.639 μονάδες έναντι μόλις 1.608 μονάδων που προσέφεραν οι συγγενείς. Στο ίδιο νοσοκομείο υπάρχει, ωστόσο, και αρνητική επίδοση, καθώς εμφανίζεται σημαντική μείωση στην προσφορά αίματος σε σχέση με το 2012.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΕΚΕΑ, αίμα μπορούν να προσφέρουν όσοι είναι μεταξύ 18 και 65 ετών. Προϋπόθεση είναι ο αιμοδότης να ζυγίζει πάνω από 50 κιλά και να είναι υγιής. Το αίμα από έναν άρρωστο άνθρωπο ή κάποιον που παίρνει φάρμακα μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες γι' αυτόν που θα το πάρει.

Δεν μπορούν να δώσουν αίμα όσοι είχαν στο παρελθόν ίκτερο ή ηπατίτιδα, κάποια μορφή καρκίνου, καρδιοπάθειας, επιληψία ή κάποια αιμορραγική διαταραχή. Από την αιμοδοσία εξαιρούνται άνθρωποι με συμπεριφορές υψηλού κινδύνου, όπως η λήψη ουσιών, πολλαπλοί ερωτικοί σύντροφοι, τατουάζ ή πίρσινγκ που έγιναν τους τελευταίους έξι μήνες.

 

Διαβάστε επίσης:

Έλλειψη αίματος στο «Γ. Γεννηματάς» - SOS εκπέμπουν οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία

Ξεκινά η πιλοτική λειτουργία του Εθνικού Μητρώου Αιμοδοτών

 

BEST OF NETWORK

Ραγδαίες εξελίξεις: Φεύγει το Oruc Reis! Κατευθύνεται προς Αίγυπτο – Θα «σπάσει» τον 28ο Μεσημβρινό;

Καιρός: Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία Κίρκη - Έρχονται ισχυρά φαινόμενα με καταιγίδες και ανέμους

Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Νέα πληρωμή σε 158.364 δικαιούχους - Ποιους αφορά

Επίδομα 534 ευρώ: Παράταση αναστολής και τον Οκτώβριο - Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Προσοχή: Αν σας έρθει αυτό το mail σβήστε το αμέσως - Συνεχόμενες επιθέσεις σε χρήστες

Προκαλούν ξανά οι Τούρκοι – Υπερπτήσεις πάνω από τους «Ανθρωποφάγους»

Κορονοϊός: Νέες αλλαγές στα τραπεζοκαθίσματα - Τι θα ισχύει από εδώ και πέρα

Ο Ερντογάν σε παραλήρημα: Ο «πόλεμος» με Μακρόν και ΗΠΑ ξυπνά τους τζιχαντιστές

Καιρός 28η Οκτωβρίου: Άσχημα νέα! Καταιγίδες, χαλάζι και αέρας – Που θα χτυπήσει η κακοκαιρία

ΟΑΕΔ: 16.500 νέες θέσεις με μισθό 750€

Λοταρία αποδείξεων - aade.gr: Δείτε ΕΔΩ αν κερδίσατε τα 1.000 ευρώ αφορολόγητα (45η Κλήρωση)

28η Οκτωβρίου: Γιγάντια ελληνική σημαία στον Υμηττό