ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Έλλειψη αίματος στο «Γ. Γεννηματάς» - SOS εκπέμπουν οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία

Τις συνεχιζόμενες ελλείψεις σε αίμα στο Νοσοκομείο «Γεώργιος Γεννηματάς» που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών, καταγγέλλει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία.

Έλλειψη αίματος στο «Γ. Γεννηματάς» - SOS εκπέμπουν οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία

Η διαρκής ανεπάρκεια σε αίμα και η μη κάλυψη των αναγκών της αιμοδοσίας του Νοσοκομείου έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο τόσο τους ασθενείς όσο και τους θεράποντες ιατρούς.

Όπως επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους οι ασθενείς, παρά τη νομοθετημένη υποχρέωση της Αιμοδοσίας του ΕΛΠΙΣ να τροφοδοτεί την Αιμοδοσία του ΓΚΑ με περίπου 500 μονάδες αίματος μηνιαίως για τις ανάγκες της Μεσογειακής Αναιμίας, αυτή ουδέποτε τηρήθηκε στο ακέραιο, αντιθέτως η αποστολή αίματος τόσο από το ΕΛΠΙΣ όσο και από το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Αίματος, έχει πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Το αποτέλεσμα είναι το σύνολο των θαλασσαιμικών ασθενών να υπομεταγγίζεται, ενώ οι καθημερινές αναβολές αγγίζουν έως και τις 19 μέρες.

«Η πτώση του αιματοκρίτη των ασθενών σε πολύ χαμηλά και σε καμία περίπτωση επιτρεπόμενα επίπεδα δύναται να προκαλέσει σημαντική επιβάρυνση της υγείας τους αλλά και περαιτέρω βλάβες της ήδη επιβαρυμένης συνολικής οργανικής τους κατάστασης» αναφέρουν οι πάσχοντες από Μεσογειακή Αναιμία, απευθύνοντας έκκληση τόσο στους φορείς αιμοδοσίας και τους εθελοντές αιμοδότες, όσο και σε κάθε εμπλεκόμενο φορέα για την επίλυση του προβλήματος.