ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συνεχείς ελλείψεις αίματος στο νοσοκομείου του Ρίου – Σε κίνδυνο η ζωή των πολυμεταγγιζόμενων

Ανεπάρκεια στα αποθέματα αίματος παρουσιάζεται συστηματικά τα τελευταία χρόνια στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών. Όπως καταγγέλλει η Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας, οι συνεχείς ελλείψεις αίματος δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα στις μεταγγίσεις των 200 πολυμεταγγιζόμενων ασθενών, θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή.

Συνεχείς ελλείψεις αίματος στο νοσοκομείου του Ρίου – Σε κίνδυνο η ζωή των πολυμεταγγιζόμενων

Οι αναβολές στις μεταγγίσεις των πασχόντων είναι πολύ συχνές. Σε ορισμένες περιπτώσεις η καθυστέρηση μπορεί να φτάσει και τις 10 ημέρες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εξέλιξη της υγείας τους και την ήδη επιβαρυμένη κατάστασή τους λόγω της νόσου, επισημαίνει η Ομοσπονδία. Η Αιμοδοσία του νοσοκομείου αδυνατεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες, με αποτέλεσμα τα αποθέματα αίματος να είναι περιορισμένα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Η κατάσταση αυτή θεωρείται πλέον πάγια και αυτονόητη, τα τελευταία επτά τουλάχιστον χρόνια.

Με επιστολή προς τον υπουργό Υγείας, τη διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας και τη διοικήτρια του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών, η Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας ζητά την άμεση παρέμβαση του Υπουργείου ώστε να αναζητηθούν ευθύνες και να δρομολογηθούν άμεσα οι κατάλληλες ενέργειες, για να σταματήσουν τα φαινόμενα ελλείψεων αίματος και αναβολής των μεταγγίσεων των θαλασσαιμικών ασθενών.