ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα ψηλά τακούνια αυξάνουν τον κίνδυνο οστεοαρθρίτιδας

Οι γόβες στιλέτο δεν είναι μόνο επώδυνες, αλλά μπορεί να αυξήσουν και τις πιθανότητες αρθρίτιδας.

Τα ψηλά τακούνια αυξάνουν τον κίνδυνο οστεοαρθρίτιδας

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας μελέτης, το περπάτημα με τακούνια που υπερβαίνουν τα 4,5 εκατοστά, προκαλεί αλλαγές στη βάδιση παρόμοιες με εκείνες που βλέπουν οι γιατροί στις γυναίκες με αρθρίτιδα στα γόνατα.

Επειδή, όμως, είναι αφύσικος αυτός ο τρόπος βαδίσματος, προκαλεί φθορές στα γόνατα. Αυτό εξηγεί γιατί η οστεοαρθρίτιδα των γονάτων είναι δύο φορές πιο συχνή στις γυναίκες απ' ό,τι στους άντρες.

Την μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, οι οποίοι κατέγραψαν τον τρόπο βαδίσματος 14 εθελοντριών, καθώς περπατούσαν με διάφορα είδη παπουτσιών - από ίσια αθλητικά έως ψηλοτάκουνα.

Όπως γράφουν στην «Επιθεώρηση Ορθοπεδικής Έρευνας» (JOR), όσο αυξανόταν το ύψος των τακουνιών, τόσο άλλαζε ο τρόπος βαδίσματος, συμπεριλαμβανομένων των κινήσεων των γονάτων τους.

Οι αλλαγές ήταν ακόμα πιο εμφανείς στις γυναίκες οι οποίες διέθεταν και περιττά κιλά, προσθέτουν.

«Πολλές από τις αλλαγές που παρατηρήθηκαν με το αυξανόμενο ύψος των τακουνιών και το αυξανόμενο βάρος είναι παρόμοιες με εκείνες που παρατηρούνται με την ηλικία και με την εξέλιξη της οστεοαρθρίτιδας», σημειώνουν στο άρθρο τους.

Και συνεχίζουν: «Αυτό υποδηλώνει ότι η χρήση ψηλών τακουνιών, ιδίως σε συνδυασμό με περίσσιο σωματικό βάρος, μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης οστεοαρθρίτιδας στις γυναίκες».

Διαβάστε επίσης:

Δείτε σε φωτογραφίες τι παθαίνουν τα πέλματά σας από τα τακούνια

Τι να κάνετε για να απαλλαγείτε γρηγορότερα από τους κάλους