ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ομάδα αίματος: Δείτε ποια συνδέεται με μειωμένο προσδόκιμο ζωής και προβλήματα υγείας

Ομάδα αίματος: Δείτε ποια συνδέεται με μειωμένο προσδόκιμο ζωής και προβλήματα υγείας

Μία νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο BMC Medicine δείχνει ότι η ομάδα αίματος που έχουμε, σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό τόσο με τον κίνδυνο καρδιακής νόσου όσο και με το προσδόκιμο ζωής.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ παρακολούθησαν για χρονικό διάστημα επτά ετών περίπου 50.000 μεσήλικες και ηλικιωμένους από το βορειοανατολικό Ιράν.

Παλαιότερες μελέτες είχαν αναδείξει τη σχέση μεταξύ της ομάδας αίματος και συγκεκριμένων μορφών καρκίνου, καθώς και της καρδιαγγειακής νόσου, ωστόσο πρόκειται για την πρώτη φορά που εντοπίστηκε η επιρροή που ασκεί στο προσδόκιμο ζωής.

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα

Τα άτομα με ομάδες αίματος Α, Β ή ΑΒ αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου και έχουν μικρότερο προσδόκιμο ζωής από εκείνους με ομάδα αίματος Ο.

Συγκεκριμένα, εκείνοι που δεν είχαν ομάδα αίματος Ο, είχαν 9% περισσότερες πιθανότητες θανάτου από οποιαδήποτε αιτία κατά τη διάρκεια της μελέτης και 15% επιπλέον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο.

Είναι αξιοσημείωτο, μάλιστα, ότι η σχέση μεταξύ ομάδας αίματος και προσδόκιμου ζωής επιβεβαιωνόταν, ακόμη και όταν συνεκτιμήθηκαν παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, το κάπνισμα, η εθνικότητα και η κοινωνικοοικονομική κατάσταση.

Βέβαια, ο Δρ Αρας Ετεμαντί που συμμετείχε στη μελέτη, επισημαίνει ότι δεν θα πρέπει να θεωρούν τη μοίρα τους προδιαγεγραμμένη όσοι δεν έχουν ομάδα αίματος Ο, αφού το προσδόκιμο επηρεάζεται και από πολλούς παράγοντες.

Επίσης, τα άτομα με ομάδα αίματος Α έτειναν να έχουν υψηλότερα επίπεδα ολικής χοληστερόλης και LDL, γεγονός που εν μέρει μπορεί να δικαιολογήσει και τον αυξημένο κίνδυνος θανάτου.

Από την άλλη, βέβαια, τα άτομα με ομάδα αίματος άλλη από την Ο είχαν επίσης αυξημένη τάση θρόμβωσης, που με τη σειρά της μπορεί να προκαλέσει καρδιακά προβλήματα.

 

BEST OF NETWORK

Lockdown - Λύκεια – Γυμνάσια: Αυτή είναι η απόφαση – Δείτε πότε ανοίγουν

Τζόνσον: Το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού «ίσως είναι πιο θανατηφόρο»

Κορονοϊός - Σοκάρουν οι εικόνες από το Παλέρμο: 700 νεκροί άταφοι - Γέμισαν τα νεκροταφεία

Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι - Πού θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία

«Βρέχει» λεφτά από την επόμενη εβδομάδα: Πότε πληρώνονται επιδόματα, συντάξεις και αποζημιώσεις

Επίδομα 534 ευρώ: Πότε λήγει η προθεσμία για τις αναστολές Ιανουαρίου - Οι πληρωμές

Survivor Spoiler 21/1: Αποχωρεί οικειοθελώς η Ανθή Σαλαγκούδη; (Vid)

Αύξηση στρατιωτικής θητείας: Ποιοι θα κάνουν 12 μήνες, ποιοι εξαιρούνται - Από πότε θα ισχύει

Αναδρομικά κληρονόμων: Πότε θα δουν τα χρήματα στο λογαριασμό τους οι δικαιούχοι

Καιρός: Κακοκαιρία το Σαββατοκύριακο και προειδοποίηση Αρναούτογλου...

Ανατριχιαστική ομολογία του προπονητή ιστιοπλοΐας: «Είχαμε σχέση με την 11χρονη, δεν ήταν βιασμός»