ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δρακουνκουλίαση: Υπάρχει και είναι φρικτή τροπική ασθένεια που οδηγεί στην αυτοκτονία

Η δρακουνκουλίαση, μία άγνωστη τροπική ασθένεια, κατέγραφε το 1986 3,5 εκατομμύρια κρούσματα.

Δρακουνκουλίαση: Υπάρχει και είναι φρικτή τροπική ασθένεια που οδηγεί στην αυτοκτονία

Η ασθένεια με το περίεργο όνομα προκαλείται από το παρασιτικό νηματώδες σκουλήκι «Dracunculus medinensis», που στα λατινικά σημαίνει «προσβολή από μικρούς δαίμονες».

Φέτος, χάρη στην προσπάθεια του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Τζίμι Κάρτερ, έχουν αναφερθεί μόλις 126 κρούσματα, με την ελπίδα ότι το παρασιτικό σκουλήκι που την προκαλεί θα εξαλειφθεί το πολύ σε τρία χρόνια.

«Είναι αδύνατο να πούμε πότε ακριβώς θα το ξεφορτωθούμε οριστικά, πιστεύω όμως ότι αυτό θα συμβεί τα επόμενα δύο με τρία χρόνια το αργότερο», αναφέρει o 90χρονος πρώην πρόεδρος.

Οι άνθρωποι παθαίνουν δρακουνκουλίαση, όταν πιουν νερό που περιέχει ψύλλους, μολυσμένους με τις προνύμφες του σκώληκα.

Μέσα σε ένα χρόνο, τα θηλυκά σκουλήκια, με μήκος που φτάνει το ένα μέτρο, αρχίζουν να βγαίνουν από μια επώδυνη πληγή στο δέρμα, συνήθως στο πόδι.

Μέχρι το σκουλήκι να βγει από το δέρμα απαιτούνται αρκετές εβδομάδες, ακόμα και ένας μήνας. Δυστυχώς, δεν υπάρχει θεραπεία, με αποτέλεσμα το μόνο που μπορεί να κάνει ο ασθενής είναι να τραβήξει το παράσιτο, τυλίγοντάς το αργά γύρω από ένα ξυλάκι.

Μάλιστα, η φαγούρα που προκαλεί το σκουλήκι λέγεται πως είναι τόσο έντονη, ώστε ορισμένοι ασθενείς αυτοκτονούν.

«Είναι μια φρικτή ασθένεια», λέει ο Κάρτερ, ιδρυτής του Κέντρου Κάρτερ, το οποίο έχει επισκεφθεί και τα 26.300 χωριά της Αφρικής όπου και καταγράφονταν κρούσματα.

Στόχος της εκστρατείας Κάρτερ είναι να ενημερωθούν οι πολίτες των περιοχών με τα περισσότερα κρούσματα, ώστε να φιλτράρουν πάντα το πόσιμο νερό χρησιμοποιώντας ένα κομμάτι πανί. Επίσης, δε θα πρέπει να βυθίζουν τα προσβεβλημένα μέλη τους στο νερό, ώστε να μη διασπείρεται το παράσιτο.

Τα περισσότερα από τα φετινά κρούσματα καταγράφηκαν στο Νότιο Σουδάν και το Μάλι. Η ασθένεια έχει σταματήσει να εμφανίζεται σε Κολομβία, Εκουαδόρ, Γουατεμάλα και Μεξικό, παραμένει όμως ενδημική σε 30 χώρες της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής.

Αν όλα πάνε καλά, η δρακουνκουλίαση θα γίνει η πρώτη ασθένεια μετά την ευλογιά που εξαλείφεται από τον πλανήτη με ανθρώπινη παρέμβαση.

Διαβάστε επίσης:

Τι είναι το "Ρολόι της Καταστροφής" του Συμβουλίου Ατομικών Επιστημόνων