ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Συνεργασία Gilead Sciences με ΠΟΥ για την σπλαχνική λεϊσμανίαση

Συνεργασία Gilead Sciences με ΠΟΥ για την σπλαχνική λεϊσμανίαση

Την πενταετή συνεργασία τους για την σπλαχνική λεϊσμανίαση, ανακοινώνουν η φαρμακευτική Gilead Sciences και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Η Gilead δωρίζει 20 εκατομμύρια δολάρια για να ενισχύσει την πρόσβαση στην θεραπεία για μια συχνά μοιραία παραμελημένη τροπική ασθένεια.

Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, η Gilead θα δωρίσει 380.000 φιαλίδια του AmBisome® (λιποσωμιακή αμφοτερικίνη B για ενέσιμη χρήση) για να καλύψει τις ανάγκες του ΠΟΥ για την αντιμετώπιση της ΣΛ σε βασικές ενδημικές χώρες, περιλαμβανομένου του Μπαγκλαντές, της Αιθιοπίας, της Ινδίας, του Νεπάλ, του Νότιου Σουδάν και του Σουδάν.

Η ΣΛ, γνωστή επίσης και ως Καλά-Αζάρ, είναι παγκοσμίως η δεύτερη πιο θανατηφόρος παρασιτική λοιμώδης νόσος και επηρεάζει έως και 300.000 άτομα ετησίως σε χώρες με περιορισμένους οικονομικούς πόρους.

«Η νέα αυτή συνεργασία έρχεται την κατάλληλη στιγμή καθώς συστρατευόμαστε για να υποστηρίξουμε τις ενδημικές χώρες στην υπο-περιοχή της Ανατολικής Αφρικής και την Νοτιοανατολική Ασία για να εξαλειφθεί η σπλαγχνική λεϊσμανίαση, ως πρόβλημα δημόσιας υγείας, έως ή πριν το 2020» είπε ο Δρ. Ren Minghui, Βοηθός Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ για τον HIV/AIDS, την Ελονοσία και τις Παραμελημένες Τροπικές Νόσους. «Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων πέντε ετών, η δωρεά του AmBisome από την Gilead, επέτρεψε σε πολλές χώρες στην περιοχή υψηλής ενδημικότητας για την ΣΛ να παράσχει την συνιστώμενη από τον ΠΟΥ θεραπεία πρώτης γραμμής, ωφελώντας χιλιάδες ανθρώπους.»

Η υποστήριξη της Gilead στο πρόγραμμα ελέγχου της λεϊσμανίασης του ΠΟΥ ξεκίνησε το 1992. Τον Δεκέμβριο του 2011, η Gilead επέκτεινε την συμμετοχή της δωρίζοντας περίπου 445.000 φιαλίδια του AmBisome για την θεραπεία περισσοτέρων από 50.000 ατόμων σε διάστημα πέντε ετών και για να αυξηθεί ο αριθμός των κέντρων θεραπείας της ΣΛ, από λιγότερα από 15 το 2011 σε περισσότερα από 160 το 2015.

«Είμαστε υπερήφανοι που συνεχίζουμε την μακρά συνεργασίας μας με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, καθώς αυτός συνεχίζει τις προσπάθειές του για την καταπολέμηση της ασθένειας παγκοσμίως», είπε ο Gregg Alton, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Commercial & Access Operations ALA, Corporate & Medical Affairs. «Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι κάθε ασθενής ανά τον κόσμο θα έχει πρόσβαση σε φάρμακα που μπορούν να τον σώσουν από απειλητικές για την ζωή του ασθένειες. Αυτή η ανανεωμένη συνεργασία είναι ένα βήμα πιο κοντά προς αυτόν τον στόχο».

Η χρηματοδότηση από την Gilead θα δώσει τη δυνατότητα στον ΠΟΥ να επεκτείνει και να ενισχύσει τις προσπάθειες επιτήρησης και ελέγχου της λεϊσμανίασης σε περιοχές υψηλής ενδημικότητας, να δημιουργήσει μια βιώσιμη υποδομή για την βελτίωση της διάγνωσης και θεραπείας της ΣΛ. Η δωρεά φαρμάκων της Gilead θα διανεμηθεί από τον ΠΟΥ, όπως έχει καθοριστεί από ομάδα ειδικών που έχουν οριστεί από τον ΠΟΥ.

Η Gilead είναι ένας από τους 20 αρχικούς συνυπογράφοντες της «Διακήρυξης του Λονδίνου» για τις Παραμελημένες Τροπικές Νόσους - ένα συνεργατικό πρόγραμμα εξάλειψης της νόσου που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2012. Η διακήρυξη εμπνέεται από τον Χάρτη 2020 του ΠΟΥ για την εξάλειψη των παραμελημένων τροπικών ασθενειών.

Σχετικά με την Σπλαγχνική Λεϊσμανίαση

Η Σπλαγχνική Λεϊσμανίαση μεταδίδεται, συνήθως, με το νύγμα (τσίμπημα) μολυσμένων θηλυκών φλεβοτόμων (σκνιπών) που είναι φορείς του παρασίτου Leishmania.Το παράσιτο επιτίθεται στα όργανα του σώματος και μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές, όπως πυρετός, απώλεια βάρους, διόγκωση του σπλήνα και του ήπατος και αυξημένη ευπάθεια σε άλλες απειλητικές για τη ζωή λοιμώξεις. Η ΣΛ είναι η πιο σοβαρή μορφή της νόσου και είναι μοιραία αν αφεθεί χωρίς θεραπεία σε άνω του 95% των περιπτώσεων. Η νόσος είναι ενδημική σε σχεδόν 100 χώρες, πολλές εκ των οποίων συγκαταλέγονται στις φτωχότερες του κόσμου. Η εξάπλωση της ΣΛ σχετίζεται με τον συνωστισμό, τις κακές συνθήκες υγιεινής, τις μετακινήσεις πληθυσμών και τις περιβαλλοντικές αλλαγές.

Σχετικά με το AmBisome

Το AmBisome -λιποσωμιακή αμφοτερικίνη B- για ενέσιμη χρήση ενδείκνυται στις Η.Π.Α. για την θεραπεία της σπλαγχνικής λεϊσμανίασης. Σε ανοσοκατασταλμένους ασθενείς με ΣΛ που αντιμετωπίζονται με το AmBisome τα ποσοστά υποτροπής ήταν υψηλά μετά την αρχική εκκαθάριση των παρασίτων. Το AmBisome αντενδείκνυται σε αυτούς τους ασθενείς που έχουν δείξει ή έχουν γνωστή υπερευαισθησία στην δεοξυχολική αμφοτερικίνη Β ή σε κάποιο άλλο από τα συστατικά του προϊόντος εκτός, αν κατά τη γνώμη του θεράποντος ιατρού, το όφελος της θεραπείας υπερτερεί του κινδύνου. Αναφυλαξία έχει αναφερθεί μετά από χρήση δεοξυχολικής αμφοτερικίνης Β ή άλλων φαρμάκων που περιέχουν αμφοτερικίνη Β, περιλαμβανομένου του AmBisome. Σε περίπτωση οξείας αναφυλαξίας, η έγχυση θα πρέπει να σταματήσει άμεσα και ο ασθενής δεν θα πρέπει να λάβει περαιτέρω εγχύσεις AmBisome. Για περισσότερες σημαντικές πληροφορίες για την ασφάλεια και την συνιστώμενη δοσολογία, δείτε τις πλήρεις συνταγογραφικές πληροφορίες του προϊόντος.

Διαβάστε ακόμη:

Νέο πειραματικό φάρμακο ενάντια σε τρεις «παραμελημένες» τροπικές ασθένειες