ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κατασκεύασαν τεχνητή τραχεία με έναν απλό 3D εκτυπωτή (βίντεο)

Μπορεί η μέθοδος της τρισδιάστατης (3D) εκτύπωσης να έχει ήδη χρησιμοποιηθεί για να δημιουργηθούν ολόκληρα τεχνητά μέρη του ανθρώπινου σώματος, ωστόσο εκείνοι οι 3D εκτυπωτές που μπορούν να χειριστούν ζωντανά κύτταρα είναι ακόμα πολύ ακριβοί.

Κατασκεύασαν τεχνητή τραχεία με έναν απλό 3D εκτυπωτή (βίντεο)

Τώρα, κλινικοί ερευνητές στο Ινστιτούτο Ιατρικών Ερευνών Feinstein στη Νέα Υόρκη, σε συνεργασία με επιστήμονες από την εταιρεία MakerBot πέτυχαν να χρησιμοποιήσουν έναν "απλό" 3D εκτυπωτή από εκείνους που είναι ήδη διαθέσιμοι για τον καθένα στην αγορά, προκειμένου να δημιουργήσουν εξατομικευμένες και πλήρως λειτουργικές τεχνητές τραχείες για ασθενείς, οι οποίοι έχουν περιορισμένη οικονομική δυνατότητα για ένα τέτοιο μόσχευμα.

Η επιστημονική ομάδα αποφάσισε να χρησιμοποιήσει μια ειδική ρητίνη που κατασκευάζεται από ζάχαρη καλαμποκιού, ως την "βάση" για να αυξηθεί/αναπτυχθεί επάνω της ο ιστός του χόνδρου της τραχείας.

Η ομάδα σχεδίασε διάφορες τέτοιες βάσεις σε συνεργασία με χειρουργούς που ειδικεύονται σε επεμβάσεις στην τραχεία. Μετά από πολλές δοκιμές και τροποποιήσεις, έφτασαν να έχουν δημιουργήσει πάνω από 100 εκδόσεις της τραχείας μέσα σε περίπου έναν μήνα.

Κατά τη διαδικασία της 3D εκτύπωσης, η ρητίνη θερμαίνεται σε τέτοιο βαθμό, ώστε το τελικό προϊόν αυτόματα βγαίνει αποστειρωμένο και έτοιμο για το επόμενο βήμα. Αυτό είναι η εφαρμογή ενός "βιο-μελανιού" γεμάτου από ζωντανά κύτταρα πάνω στη βάση ρητίνης.

Τοποθετώντας στη συνέχεια την τεχνητή τραχεία σε έναν βιοαντιδραστήρα, δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες κυτταρικής ανάπτυξης επάνω στην βάση. Έτσι, πετυχαίνουν να δημιουργήσουν μια τραχεία που είναι έτοιμη για εμφύτευση.

Δείτε το βίντεο από το μοναδικό αυτό επίτευγμα τεχνολογίας και ιατρικής:

Διαβάστε επίσης:

Στο μυαλό ενός σχιζοφρενούς (βίντεο)

Απίστευτο! Μωρό γεννήθηκε «έγκυος»

Τα γλωσσολογικά λάθη που προδίδουν έναν ψεύτη (βίντεο)

Δείτε πώς ακριβώς εκδηλώνονται οι ημικρανίες (βίντεο)

MakerBot Stories | Feinstein Institute for Medical Research from MakerBot on Vimeo.