ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γιατί οι μεθαμφεταμίνες παραμορφώνουν το πρόσωπο

Οι σοκαριστικές φωτογραφίες των χρηστών μεθαμφεταμίνης είναι αρκετές για να καταλάβουμε πόσο αλλοιώνει την εμφάνιση το εθιστικό ναρκωτικό.

Γιατί οι μεθαμφεταμίνες παραμορφώνουν το πρόσωπο

Πλέον, οι επιστήμονες κατάφεραν να εντοπίσουν πού ακριβώς οφείλεται αυτή η παραμόρφωση, καθώς ανακάλυψαν πώς ακριβώς επιδρούν οι μεθαμφεταμίνες στα κύτταρα του οργανισμού.

Σύμφωνα με τα ευρήματα των ειδικών, οι μεθαμφεταμίνες προκαλούν δυσλειτουργίες στο μηχανισμό που διαθέτουν τα κύτταρα για το μεταβολισμό των λιπαρών. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να παράγεται μαζικά ένα μόριο που οδηγεί τα κύτταρα στο θάνατο.

Έχει αποδειχθεί πως οι μεθαμφεταμίνες προκαλούν βλάβες στον εγκέφαλο και άλλα ζωτικά όργανα. Νεκροψίες που έχουν πραγματοποιηθεί σε χρήστες έχουν καταδείξει επίσης ότι το ναρκωτικό συνδέεται άμεσα με παθήσεις της γήρανσης, όπως η στεφανιαία αθηροσκλήρωση (σκλήρυνση των αρτηριών) και η πνευμονική ίνωση (ο σχηματισμός ουλώδους ιστού στους πνεύμονες).

Μέχρι σήμερα, οι ακριβείς μηχανισμοί εκδήλωσης αυτών των παθήσεων λόγω κατάχρησης μεθαμφεταμίνης παρέμεναν άγνωστοι.

{youtube}esWqOE6vhG0{/youtube}

Στο πλαίσιο της νέας μελέτης, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ιρβάιν της Καλιφόρνια μελέτησαν πώς επιδρούν οι μεθαμφεταμίνες στα κύτταρα ποντικιών. Διαπιστώθηκε ότι το ναρκωτικό προκαλεί αλλοιώσεις στο μηχανισμό που διαθέτουν τα κύτταρα για το μεταβολισμό των λιπαρών και ότι πυροδοτεί την παραγωγή τεράστιας ποσότητας μορίων φλεγμονής, τα οποία προκαλούν την ταχύτατη γήρανση και κατ' επέκταση τον πρόωρο θάνατο των κυττάρων.

Διαβάστε επίσης:

Η σοκαριστική μεταμόρφωση του χρήστη ναρκωτικών (SlideShow)
«Το Breaking Bad έσπρωξε τους Ευρωπαίους στις μεθαμφεταμίνες»
Τι σκοτώνει τους νέους σήμερα