ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Άλλοι πεινούν κι άλλοι δεν ξέρουν τι τρώνε!

Τα τραγικά αποτελέσματα της ανθρωπιστικής κρίσης και τα εκατομμύρια που δαπανώνται για την παχυσαρκία.

Άλλοι πεινούν κι άλλοι δεν ξέρουν τι τρώνε!

Είναι να απορείς. Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σίτισης και Προαγωγής Υγιεινής Διατροφής, το οποίο αυτή τη στιγμή τρέχει σε 150 σχολεία και περιλαμβάνει 15.000 μαθητές, το 61% των οικογενειών που συμμετέχουν σε αυτό αντιμετωπίζει επισιτιστική ανασφάλεια. Την ίδια ώρα, το 33% των μαθητών είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι!

Της Γεωργίας Λινάρδου

Αυτό κι αν είναι σημάδι-καμπανάκι για τον τρόπο με τον οποίον επέλασε το μνημόνιο στη χώρα μας. Το 61% των οικογενειών που απευθύνονται στο Πρόγραμμα αντιμετωπίζει επισιτιστική ανασφάλεια, λένε οι ειδικοί. Ή αλλιώς, όπως μαρτυρούν και πολλοί δάσκαλοι «αρκετά παιδιά έρχονται στο σχολείο πεινασμένα».

Από την άλλη πλευρά, ένα σημάδι άθλιας πολιτικής σε θέματα Δημόσιας Υγείας είναι και το ότι το 33% των μαθητών είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι!

Τραγική ειρωνεία. Εδώ και χρόνια δίνονται απίστευτα χρήματα (σε ποιους άραγε) για την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι για την πραγματοποίηση ενός και μόνον προγράμματος απομυζήθηκαν από το ΕΣΠΑ κοντά στα 3 εκατομμύρια ευρώ. Τι ακριβώς, λοιπόν, προσέφερε το συγκεκριμένο πρόγραμμα, αλλά και άλλες δράσεις οι οποίες χρηματοδοτήθηκαν απλόχερα, στην πράξη, όταν τρία στα δέκα Ελληνόπουλα είναι υπέρβαρα (έρευνα ΕΥ ΖΗΝ); Με ποιον, άραγε, τρόπο πιάνουν «τόπο» τα εκατομμύρια ευρώ που δαπανώνται για την παιδική διατροφή όταν για το σχολικό έτος 2013-2014 βρέθηκε πως τρεις στους δέκα μαθητές είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, το 60,9% δεν έχει ιδέα στην πράξη τι σημαίνει μεσογειακή διατροφή και το 33,6% (!!!) δεν ασκείται σωματικά;

Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, στην άλλη πλευρά του νομίσματος παρατηρούμε την άλλη μορφή εγκατάλειψης.
Στην έρευνα: «Συνθήκες διαβίωσης στην Ελλάδα» (2013), η ΕΛΣΤΑΤ υποστηρίζει πως τα άτομα 0-17 ετών αντιμετωπίζουν υλικές στερήσεις σε ποσοστό έως και 37,3%. Σε αυτές συμπεριλαμβάνεται και η διατροφή. Κρέας, ψάρι, λαχανικά. Για να μη μιλήσουμε για το θέμα ποιότητας της διατροφής, καθώς θα ανοίξουμε... νέες πληγές. Και η Unicef, όμως, σε μια έρευνα που είχε συζητηθεί αρκετά για τα αποτελέσματά της, διαπίστωνε πως το 35,5% του μαθητικού πληθυσμού υποσιτίζεται.

Άλλοι πεινούν κι άλλοι δεν ξέρουν τι τρώνε είναι το συμπέρασμα. Και μ' αυτά και μ' αυτά, η χώρας μας είναι στην πρώτη θέση μεταξύ χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην παιδική παχυσαρκία! Εφιαλτικές πολιτικές...

Πηγή: newsbomb.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ