ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πρωτοποριακό πρόγραμμα βελτιώνει την εγκεφαλική υγεία ασθενών με Αλτσχάιμερ

Ένα πρόγραμμα το οποίο δίνει ελπίδες σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ σχεδίασε μία σκανδιναβική επιστημονική ομάδα, με επικεφαλής τη Φιλανδή καθηγήτρια Μιία Κιπιβέλτο του σουηδικού ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης.

Πρωτοποριακό πρόγραμμα βελτιώνει την εγκεφαλική υγεία ασθενών με Αλτσχάιμερ

Μάλιστα, το συμβουλευτικό-θεραπευτικό πρόγραμμα, που περιλαμβάνει υγιεινή διατροφή, σωματική άσκηση, νοητικά τεστ για εξάσκηση του εγκεφάλου, καθώς και διαχείριση των μεταβολικών και καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου όπως το βάρος, δοκιμάστηκε ήδη με επιτυχία σε ασθενείς.

Το πρόγραμμα, που παρουσιάστηκε στο ιατρικό περιοδικό "The Lancet", κατάφερε να βελτιώσει σε μέσο ποσοστό 25% την υγεία του εγκεφάλου 1.260 εθελοντών ηλικίας 60 έως 77 ετών, που όλοι θεωρούνταν ότι κινδύνευαν με άνοια. Οι μισοί ακολούθησαν το διετές εντατικό πρόγραμμα και οι υπόλοιποι αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου.

Είναι η πρώτη τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη κλινική δοκιμή που δείχνει ότι ένα τέτοιο περιεκτικό πρόγραμμα φέρνει ορατά θετικά αποτελέσματα, απομακρύνοντας τον κίνδυνο άνοιας και Αλτσχάιμερ.

Σε επιμέρους τεστ, η βελτίωση για τους συμμετέχοντες που ακολούθησαν πιστά το πρόγραμμα, έφθασε έως και το 150% σε σχέση με την ομάδα ελέγχου που δεν ακολούθησε το ίδιο θεραπευτικό πρόγραμμα.

Τα ίδια άτομα θα παρακολουθηθούν πλέον επί μια επταετία για να διαπιστωθεί κατά πόσο το «φρενάρισμα» της έκπτωσης των νοητικών λειτουργιών όντως θα μειώσει το ποσοστό εμφάνισης άνοιας και Αλτσχάιμερ.