ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: Εθισμένα στο internet τα Ελληνόπουλα

Εθισμένα στο ίντερνετ από πολύ μικρή ηλικία φαίνεται πώς είναι τα Ελληνόπουλα, ενώ στην πλειοψηφία τους, από 10 έως 14 ετών, έχουν λογαριασμό σε κάποια υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης.

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: Εθισμένα στο internet τα Ελληνόπουλα

Σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας που υλοποιήθηκε από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και την χορηγία & υποστήριξη της Visa Europe και παρουσιάστηκε στο 4ο Συνέδριο Ασφαλούς Πλοήγησης που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το 99,4% των 524 παιδιών (ηλικίας 10-14 ετών) που πήραν μέρος στην έρευνα δήλωσε ότι χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο.

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι, όμως, ότι το 50% απάντησε ότι ξεκίνησε να το χρησιμοποιεί πριν την ηλικία των 8 ετών!

Το 84,5% απάντησε ότι έχει λογαριασμό σε κάποια υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης, με τον ορισμό πάντως των συγγραφέων της έρευνας να είναι αρκετά ευρύς καθώς περιλαμβάνονται σε αυτές και εφαρμογές επικοινωνίας.

Τα πιο δημοφιλή μέσα είναι το Facebook και το Viber με 36,7%, ακολουθεί το Instagram με 29,8% και το Skype με 27,3%, ενώ το Twitter χρησιμοποιεί 9,2% και το Snapchat με 8,8%. Το 11,7% χρησιμοποιεί κάποιο άλλο μέσο.

Ανησυχητικό είναι ότι το 18% απάντησε ότι έχει νιώσει κίνδυνο, απειλή ή φόβο στο Διαδίκτυο υπό τη μορφή απειλών (31,9%), πονηρής προσέγγισης από άγνωστο (26,6%), ψεύτικων φημών (38,3%) ή ηλεκτρονικής επίθεσης (10,6%).

Σε ποσοστό 58,5% τα παιδιά που αισθάνθηκαν απειλή μίλησαν με τους γονείς του, το 57,4% με φίλους, ενώ το 14,9% δεν μίλησε για το συγκεκριμένο θέμα με κανέναν.

Το 59,7% των παιδιών απάντησε ότι οι γονείς τους παρακολουθούν τη δραστηριότητα τους στο Διαδίκτυο. Συνεχής επίβλεψη κάνουν οι γονείς του 20,3% των παιδιών, 29,9% είναι η περιοδική παρακολούθηση, το 21,2% κάνει ερωτήσεις και δίνει συμβουλές, ενώ στο 20,6% γίνεται έλεγχος του ιστορικού και του προφίλ. Μόλις το 4,2% απάντησε ότι οι γονείς του χρησιμοποιούν ειδικό λογισμικό.

Ασφάλεια αισθάνεται το 44% όταν πλοηγείται σε γνώριμα sites, ενώ το 30,7% προτιμά να ρωτά γονείς και δασκάλους και το 27,6% θα ήθελε περισσότερη ενημέρωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ