ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εσείς πόσο εξαρτημένοι είστε από τα έξυπνα κινητά;

Τσεκάρετε το κινητό σας μόλις ξυπνάτε το πρωί και όταν πέφτετε για ύπνο το βράδυ;  Ελέγχετε το κινητό σας συνέχεια στην περίοδο των διακοπών; Νιώθετε έντονο άγχος όταν είστε εκτός δικτύου ακόμα και πανικό;

Εσείς πόσο εξαρτημένοι είστε από τα έξυπνα κινητά;

Είναι επιδημία της εποχής, έχουμε γίνει ψυχαναγκαστικοί και εμμονικοί με τα έξυπνα κινητά, είναι αυτό ψυχολογική διαταραχή ή απλά μας έχει παρασύρει η τεχνολογία και έχουμε υιοθετήσει καινούργιες συνήθειες;

Η ψυχολόγος –ψυχοθεραπεύτρια Δρ. Ιλια Θεοτοκά, ειδικευμένη στις εξαρτήσεις από ουσίες, αλκοόλ και ίντερνετ κατασκεύασε πρόσφατα το παρακάτω σύντομο test για το σκοπό αυτό που περιλαμβάνει τα παρακάτω ερωτήματα :

- Ασχολείστε αρκετή ώρα με το κινητό σας τηλέφωνο, ακόμα και όταν δεν υπάρχει συγκεκριμένος λόγος;
- Ο σύντροφος σας παραπονείται συχνά ότι δεν ασχολείτστε μαζί του, γιατί είστε συνέχεια στο κινητό σας;
- Οι γονείς σας ή μέλη του οικογενειακού σας περιβάλλοντος σας λένε ότι ασχολείστε πολύ με το κινητό σας και παραμελείτε άλλα πράγματα;
- Ακόμα και όταν τρώτε κυττάτε το κινητό σας;

ΑΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕΤΕ ΚΑΤΑΦΑΤΙΚΑ ΣΕ 2 Η 3 ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ, ΤΟΤΕ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΕ ΜΙΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ «ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ» ΑΠΟ ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ ΤΗΛΕΦΩΝΟ.

bigstock 133778819

Βέβαια, θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχουν ακόμα επίσημα διαγνωστικά κριτήρια για νέες εξαρτήσεις που έχουν εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια, όπως εξάρτηση από το ίντερνετ, παιχνίδια στο ίντερνετ, εξάρτηση από κινητά τηλέφωνα. Ωστόσο, αν κάποιος ή το περβάλλον του παρατηρεί ότι αυξάνει τις ώρες στις παραπάνω δραστηριότητες, παραμελεί άλλες δραστηριότητες, ή κοινωνικές επαφές με ανθρώπους, έχει μειώσει τη φυσική δραστηριότητα, τότε ίσως θα πρέπει να προβληματιστεί μήπως οι ώρες ενασχόλησης θετουν προβλήματα στις παραπάνω δραστηριότητες .

Τα έξυπνα κινητά μπορούν να προκαλέσουν συμπεριφορά «εξάρτησης», όπως η συμπεριφορά εξάρτησης από το ίντερνετ; Πιθανά, ναι, εφόσον εκλύουν συναισθήματα ικανοποίησης, ανταμοιβής, ή αισθήματα άγχους και δυσανεξίας όταν είναι κάποιος μακριά από αυτό, πχ. περιμένοντας ένα e mail, έμα μήνυμα ή βλέποντας προσωπικές φωτογραφίες.

Ασφαλώς, σημαντικό ρόλο παίζει εάν η παραπάνω ενασχόληση επηρεάζει αρνητικά την επαγγελματική, προσωπική, οικογενειακή και κοινωνική ζωή του ατόμου.
Σίγουρα, μπορεί να επηρεάσει την προσοχή και τη συγκέντρωση, προκαλώντας διακοπή ή διάσπαση της σκέψης ή της προσοχής. Μας αποσπούν από το να διατηρήσουμε την προσοχή μας σε μία δραστηριότητα ή απλά να μείνουμε μόνοι με τις σκέψεις μας, ή να σκεφτόμαστε βαθύτερα θέματα που μας απασχολούν.

ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΄΄ΚΟΛΛΑΜΕ΄΄ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΜΑΣ

- Σκεφτείτε τις καταστάσεις και τα συναισθήματα που σας κάνουν να ελέγχετε τόσο συχνά το κινητό σας. Είναι επειδή βαριέστε, νιώθετε μόνοι, έχετε άγχος ή αγωνία για κάτι; Μιλήστε σε κάποιον αν νιώθετε κάποια από αυτά τα συναιασθήματα.

- Προσπαθείτε να πειθαρχείτε με τη χρήση του κινητού, όταν είστε με τα παιδιά σας, όταν οδηγείτε, όταν είστε σε μια συνάντηση, σε μία κοινωνική εκδήλωση. Θα εκπλαγείτε όταν νιώσετε ότι έχετε καταφέρει να ελέγξετε αυτή τη συνεχή επιθυμία. Βάλτε στο αθόρυβο το κινητό σας κάποιες στιγμές που χρειάζεται να εστιασθείτε σε μία σοβαρή δουλειά ή να ξεκουραστείτε.

ΕΠΙΣΗΣ:

- ΕΠΕΝΔΥΣΤΕ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΑΣ. Η ενασχόληση με το κινητό σας αποσπά από την εργασία σας πολύ περισσότερο απ όσο νομίζετε. Σας θολώνει το μυαλό, ή σας επηρεάζει από το να σκέφτεστε ελεύθερα και να εστιάζεστε σε θέματα που πραγματικά σας ενδιαφέρουν στη ζωή.

- ΠΕΡΑΣΤΕ ΧΡΟΝΟ ΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ. Περάστε πιο πολύ χρόνο με τους φίλους και την οικογένεια σας, έχετε μία ενεργητική στάση απέναντι στη ζωή, έχετε πιο στενή επαφή με τη φύση. Όταν μειώσετε το χρόνο στο κινητό, θα έχετε πιο ουσιαστικές σχέσεις με τους ανθρώπους και πιο εποικοδομητική επικοινωνία με αυτούς.

Δρ. Ίλια Θεοτοκά, Κλινική ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια - Ψυχιατρική Κλινική πανεπιστημίου Αθηνών Αιγινήτειο νοσοκομείο πρόεδρος της Δράσης για την Ψυχική Υγεία

Διαβάστε ακόμη:

Το Facebook αποκαλύπτει αν σας λείπει ύπνος



Ποιες συμπεριφορές στο Facebook αποκαλύπτουν ότι ο χρήστης βιώνει μοναξιά

Facebook & ψυχική υγεία: Πόσους φίλους «συνιστούν» οι επιστήμονες

Θέλετε να προστατέψετε την ερωτική σας ζωή; Απομακρύνετε τις «έξυπνες» συσκευές