ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το Facebook αποκαλύπτει αν σας λείπει ύπνος

Η έλλειψη ενέργειας, η ακόρεστη πείνα, ο επίμονος πονοκέφαλος και η κακή διάθεση είναι μερικά μόνο από τα σημάδια που δείχνουν ότι πρέπει να φροντίσετε να κοιμάστε περισσότερο.

Το Facebook αποκαλύπτει αν σας λείπει ύπνος

Μια νέα επιστημονική μελέτη που εκπονήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Ιρβάιν υποδεικνύει ότι και η σχέση σας με το Facebook είναι ενδεικτική του πόσο ξεκουράζεστε.

bigstock Ostersund Sweden August 97545212

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, η έλλειψη ύπνου συνδέεται με την εμμονική ενασχόληση με το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τη συμπεριφορά 76 φοιτητών και διαπίστωσαν ότι όσοι από αυτούς δεν απολάμβαναν αρκετό ύπνο αφιέρωναν πολύ περισσότερο χρόνο στο Facebook μέσα στην ημέρα.

Για διάστημα μίας εβδομάδας, οι ερευνητές συνέλεγαν στοιχεία από τους υπολογιστές και τα έξυπνα κινητά των συμμετεχόντων με τη χρήση ειδικού λογισμικού. Οι φοιτητές ερωτήθηκαν επίσης για τις συνήθειες του ύπνου τους, τη διάθεσή τους, κατά πόσο ένιωθαν ότι είναι αφοσιωμένοι στη δουλειά τους και πόσο δύσκολες του φαίνονται οι διάφορες εργασίες που πρέπει να φέρουν εις πέρας.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν το φύλο, την ηλικία, το φόρτο εργασίας και τις προθεσμίες που ήταν αναγκασμένοι να τηρήσουν οι συμμετέχοντες και προσαρμόζοντας τα δεδομένα αναλόγως, οι ερευνητές εντόπισαν μια σημαντική συσχέτιση μεταξύ της έλλειψης ύπνου και της κακής διάθεσης, της μειωμένης παραγωγικότητας και του πολύωρου σερφαρίσματος στο διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένης της ενασχόλησης με το Facebook.

Μάλιστα, όσον αφορά το τελευταίο, αξίζει να σημειωθεί ότι η ενασχόληση των κουρασμένων νέων με το Facebook δεν ήταν «ποιοτική», καθώς περνούσαν πολύ γρήγορα από τη μια εικόνα ή πληροφορία στην άλλη.

Διαβάστε επίσης:

Έλλειψη ύπνου: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο να «κολλήσετε» ίωση

Ποιες συμπεριφορές στο Facebook αποκαλύπτουν ότι ο χρήστης βιώνει μοναξιά

Facebook & ψυχική υγεία: Πόσους φίλους «συνιστούν» οι επιστήμονες