ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νεφρική ανεπάρκεια: Πάνω από 2 εκατ. άνθρωποι πεθαίνουν ετησίως λόγω κόστους θεραπείας

Λιγότερο από το 50% των ανθρώπων παγκοσμίως που πάσχει από νεφρική ανεπάρκεια, μπορεί να ακολουθήσει τις συστάσεις των γιατρών για θεραπεία, λόγω του υψηλού κόστους, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Lancet.

Νεφρική ανεπάρκεια: Πάνω από 2 εκατ. άνθρωποι πεθαίνουν ετησίως λόγω κόστους θεραπείας

Την έρευνα διενήργησε το Ινστιτούτο για την Παγκόσμια Υγεία "George" του πανεπιστημίου του Σίδνεϊ και βάσει των αποτελεσμάτων, πάνω από δύο εκατομμύρια άνθρωποι κάθε πεθαίνουν κάθε χρόνο επειδή η διαδικασία της αιμοκάθαρσης ή της μεταμόσχευσης νεφρού έχει πολύ μεγάλο κόστος για εκείνους και τις οικογένειές τους.

Συγκεκριμένα, μέσα στο 2010, συνολικά 2,284 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν πρόωρα για αυτόν το λόγο. Οι περισσότεροι θάνατοι καταγράφηκαν σε Ινδία, Κίνα, Ινδονησία, Πακιστάν και Νιγηρία.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Vlado Perkovic, αναφέρει χαρακτηριστικά στην σχετική έκθεση: "Η θλιβερή πραγματικότητα είναι ότι οι περισσότεροι από αυτούς τους θανάτους μπορούν να προληφθούν και η μεγαλύτερη ευθύνη βαρύνει τις φτωχές χώρες με πληθυσμό χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, όπου λιγότερο από το ένα τέταρτο των ασθενών λαμβάνει θεραπεία για τη νεφρική ανεπάρκεια".

Σύμφωνα με τους ερευνητές μέχρι το 2030, ο αριθμός των ανθρώπων που λαμβάνουν θεραπεία αναμένεται να διπλασιαστεί σε πάνω από πέντε εκατομμύρια, δημιουργώντας μια επείγουσα ανάγκη για οικονομικά προσιτή αιμοκάθαρση και ανάλογες στρατηγικές πρόληψης σε ολόκληρο τον κόσμο σχετικά με τη νεφρική νόσο.

Διαβάστε επίσης:

Παγκόσμια ημέρα νεφρού: Υγιείς νεφροί με ένα ποτήρι νερό!

170.000 Έλληνες θα χάσουν το νεφρό τους την επόμενη δεκαετία