ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στην τελική ευθεία η Ενιαία Πανεπιστημιακή Νοσηλευτική Εκπαίδευση

Δρομολογήθηκε η Ενιαία Πανεπιστημιακή Νοσηλευτική Εκπαίδευση, όπως προέκυψε από συνάντηση της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος (ΕΝΕ) με τον Γ. Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας κ. Δ. Χασάπη.

Στην τελική ευθεία η Ενιαία Πανεπιστημιακή Νοσηλευτική Εκπαίδευση

Ο κ. Χασάπης, συμφώνησε να προχωρήσει και τα δύο ζητήματα, όπως μία βαθμίδα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση - που αποτελεί πάγιο αίτημα της ΕΝΕ- και διεύρυνση της δέσμης των αρμοδιοτήτων της ΕΝΕ αναφορικά με την επαγγελματική αναγνώριση των πτυχίων νοσηλευτικής από σχολές και κολλέγια, ζητά η ΕΝΕ.

Το πρώτο θέμα που τέθηκε στη συζήτηση, ήταν το χρόνιο και ακανθώδες ζήτημα του διχασμού της τριτοβάθμιας νοσηλευτικής εκπαίδευσης. Μέχρι σήμερα ισχύει ότι η τριτοβάθμια εκπαίδευση χωρίζεται σε ΑΕΙ και ΤΕΙ Νοσηλευτικής. Η πρόταση της ΕΝΕ προς το Υπουργείο Παιδείας που είναι αρμόδιο γι' αυτό το θέμα, είναι η ενοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης νοσηλευτικής σε μια αδιαίρετη βαθμίδα σε επίπεδο πανεπιστημιακό. Γι' αυτό το ζήτημα παραδόθηκε στον κ. Χασάπη σχετικό μελετητικό υπόμνημα της ΕΝΕ.

Ο κ. Χασάπης συντάχθηκε πλήρως με το σκεπτικό της Ένωσης, τόνισε ότι συμφωνεί απολύτως με την πρόταση και προανήγγειλε την έναρξη διαλόγου αμέσως μετά τις γιορτές του Πάσχα, με τους πρυτάνεις των πανεπιστημίων αναφοράς των υπό ίδρυση πανεπιστημιακών τμημάτων Νοσηλευτικής, όπως περιγράφονται στο σχέδιο της ΕΝΕ, προκειμένου να ρυθμιστούν όλες οι σχετικές παράμετροι της – εκ προοιμίου- συμφωνηθείσας μετάβασης.

Στο διάλογο αυτόν, εκτός της ΕΝΕ που ούτως ή άλλως θα έχει ρυθμιστικό ρόλο, θα συμμετάσχουν επίσης οι πρόεδροι όλων των Τμημάτων Νοσηλευτικής των ΤΕΙ και των πανεπιστημίων Αθήνας και Πελοποννήσου, μαζί με τους υπευθύνους των Σχολών Υγείας των ως άνω αναφερθέντων πανεπιστημίων, ώστε να συζητηθούν θέματα διαχείρισης ανθρώπινων και υλικών πόρων, καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια προς την προαναφερθείσα κατεύθυνση.

Το δεύτερο θέμα που συζητήθηκε, ήταν η εκπαίδευση νοσηλευτικής όπως αυτή ακολουθείται από σχολές και κολλέγια που λειτουργούν με το σύστημα της δικαιόχρησης (franchise). Η ΕΝΕ ζήτησε από τον Γενικό Γραμματέα τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της αναφορικά με τον θεσμικό της ρόλο πάνω σ' αυτό το θέμα. Συγκεκριμένα, συζητήθηκε το πώς πρέπει να συνδεθεί η επαγγελματική αναγνώριση των πτυχίων νοσηλευτικής με βάσει την κείμενη νομοθεσία. (ΚΥΑ 45621/ΙΑ ΦΕΚ 1480/ 4-05-2012).

Στη συνέχεια, συζητήθηκε η αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας (2005/36) για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων, που έγινε με την ΕΟ 2013/55 και που η χώρα μας πρέπει να ενσωματώσει μέχρι τον Ιανουάριο του 2016. Ο κ. Χασάπης κατανόησε τη σπουδαιότητα της οδηγίας για τους νοσηλευτές και κατόπιν εντολής του ορίστηκε συνάντηση με τη Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων που έγινε αμέσως μετά την πρόθυμη ανταπόκριση της κυρίας Τανταλλίδη. Συμφωνήθηκε η στενή συνεργασία στη διαδικασία ενσωμάτωσης της οδηγίας για θέματα που αφορούν τους νοσηλευτές και η συμμετοχή της ΕΝΕ σε Ομάδα Εργασίας για αυτό το σκοπό μαζί με άλλους επαγγελματίες υγείας σε συνεννόηση και με το Υπουργείο Υγείας.

Η ΕΝΕ επικροτεί την θετική διάθεση του Γενικού Γραμματέα να ασχοληθεί με τα παραπάνω ζητήματα. Αναγνωρίζει το γεγονός ότι ο κ. Χασάπης ήταν ενημερωμένος για τα θέματα που του τέθηκαν και ευελπιστεί ότι σύντομα το Υπουργείο Παιδείας θα προχωρήσει στην επίλυσή τους.

Διαβάστε ακόμη:

ΕΝΕ: Μύθοι και αλήθειες για την ειδικότητα των νοσηλευτών