ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δημιούργησαν μικροσκοπικό βηματοδότη που μπορεί να εμφυτευθεί σε έμβρυα

Οι επιστήμονες ανέπτυξαν πειραματικό βηματοδότη τόσο μικρό, ώστε να εμφυτευθεί στο αναπτυσσόμενο έμβρυο.

Δημιούργησαν μικροσκοπικό βηματοδότη που μπορεί να εμφυτευθεί σε έμβρυα

Μέχρι σήμερα, οι μόνοι βηματοδότες που μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε τέτοιες περιπτώσεις ήταν οι σχετικά ογκώδεις βηματοδότες για ενήλικες, οι οποίοι όμως δεν χωρούν στο σώμα του αναπτυσσόμενου εμβρύου. Για τον λόγο αυτό, ο βηματοδότης παρέμενε έξω από το σώμα της μητέρας, και μόνο τα ηλεκτρόδιά του έφταναν μέχρι την καρδιά του εμβρύου.

«Διαθέτουμε πλέον έναν βηματοδότη που μπορεί να εμφυτευθεί όσο το έμβρυο βρίσκεται ακόμα στη μήτρα» δήλωσε ο Ράμεν Τσμάιτ, μέλος της ομάδας που ανέπτυξε τη συσκευή στο Νοσοκομείο Παίδων του Λος Άντζελες και το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας.

Ο νέος βηματοδότης, ένας μεταλλικός κύλινδρος μήκους μερικών εκατοστών, προορίζεται για έμβρυα που πάσχουν από πλήρη καρδιακό αποκλεισμό, μια πάθηση που αφορά το ηλεκτρικό σύστημα της καρδιάς.

Σε κάθε χτύπο μιας υγιούς καρδιάς, ένα ηλεκτρικό σήμα διαδίδεται από το πάνω μέρος του οργάνου προς τα κάτω, προκαλώντας μυϊκές συσπάσεις που αναγκάζουν το αίμα να ρέει (συγκεκριμένα, το σήμα ξεκινά από τον φλεβόκομβο, που είναι ο φυσικός βηματοδότης της καρδιάς, και μεταδίδεται από τον δεξί κόλπο προς τις κοιλίες).

Όταν το σήμα μπλοκάρεται, οι κοιλίες της καρδιάς ελέγχονται από έναν δεύτερο φυσικό βηματοδότη, ο οποίος όμως «πάλλεται» πιο αργά από ό,τι θα έπρεπε και περιορίζει έτσι τη ροή του αίματος.

«Η νέα αυτή συσκευή προσφέρει μια πραγματική ευκαιρία για την πρόληψη αποβολών και πρόωρων γεννήσεων» εξήγησε ο δρ Τσμάιτ.

Ο βηματοδότης, ο οποίος παρουσιάζεται στην επιθεώρηση Heart Rythm, βρίσκεται ακόμα στο στάδιο των προκλινικών δοκιμών.

Διαβάστε επίσης:

Πρώτη αιτία θανάτου των νεογνών οι πρόωροι τοκετοί

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα συνδέεται με προβλήματα στην εγκυμοσύνη