ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τράπεζα Εθελοντών Μυελού των Οστών: Στόχος οι 50.000 δότες μέχρι το 2018

Την ανάγκη να γίνει πραγματικότητα ο στόχος των 50.000 εθελοντών μυελού των οστών μέχρι το 2018, από 11.640 που είναι σήμερα, επεσήμαναν η πρόεδρος του Συλλόγου «Όραμα ΕΛΠΙΔΑΣ» κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη, ο διοικητής του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» κ. Μάνος Παπασάββας και ο διευθυντής της Μονάδας Μεταμοσχεύσεων Μυελού των Οστών κ. Στέλιος Γραφάκος, κατά την διάρκεια εκδήλωσης την Τρίτη, με αφορμή τον ένα χρόνο λειτουργίας της Τράπεζας.

Τράπεζα Εθελοντών Μυελού των Οστών: Στόχος οι 50.000 δότες μέχρι το 2018

«Είναι η απτή απόδειξη του αγώνα μας, το γεγονός που θα μας δώσει ακόμη μεγαλύτερη ώθηση ώστε να συνεχίσουμε να βοηθάμε κάθε παιδί που μας χρειάζεται» δήλωσε η πρόεδρος του Συλλόγου «Όραμα ΕΛΠΙΔΑΣ» κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη, στη διάρκεια της εκδήλωσης, ευχαριστώντας συλλόγους, ιδρύματα, φορείς, εταιρίες, σχολεία, σώματα ασφαλείας, τον στρατό, το ναυτικό, διπλωμάτες, καλλιτέχνες, αθλητές, που έχουν αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή, την Τράπεζα Εθελοντών Μυελού των Οστών.

Και επειδή οι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια, ας δούμε πως αποτυπώνεται έμπρακτα η στήριξη αυτή: μέσα σε 12 μόλις μήνες λειτουργίας της Τράπεζας, καταγράφηκαν 11.640 άνθρωποι αποφασισμένοι να δώσουν αιμοποιητικά κύτταρα όποτε τους ζητηθεί για να σώσουν τη ζωή κάποιου συνανθρώπου μας. «Πρόκειται για μια προσφορά που δεν έχει σύνορα κι ανταμοιβή. Τους ευχαριστούμε» είπε η κυρία Βαρδινογιάννη, απευθύνοντας ταυτόχρονα πρόσκληση σε όλους να στηρίξουν την Τράπεζα ώστε να μειωθεί ο χρόνος αναμονής των άρρωστων παιδιών. Στόχος της Τράπεζας είναι να έχει ξεπεράσει τους 50.000 εθελοντές δότες έως το 2018.

Παρών στην εκδήλωση της Τρίτης, ήταν και ο υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος διαβεβαίωσε πως το όραμα της ΕΛΠΙΔΑΣ θα έχει την στήριξη της Πολιτείας. «Ως άνθρωπος δηλώνω ιδιαίτερα συγκινημένος, φορτισμένος που τέτοιες κινήσεις και προσπάθειες έχουν τόσο σημαντικό αποτέλεσμα και αντίκρισμα. Πρέπει όλοι μας να συμμετέχουμε σε ανάλογες προσπάθειες, πρέπει να στηρίζουμε τις αξίες του ανθρωπισμού. Όλοι διαθέτουμε – και πρέπει να τα απελευθερώσουμε- ιαματικά κοιτάσματα ανθρωπισμού στην ψυχή μας» είπε ο κ. Κουρουμπλής.

Σε ότι αφορά την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σε κρίσιμα ζητήματα όπως αυτό του εθελοντισμού, ανέφερε πως ήδη έχει σταλεί τροπολογία στον Υπουργό Επικρατείας ώστε στο προσεχές νομοσχέδιο για τη νέα ραδιοτηλεόραση, να προβλέπεται υποχρεωτική καθιέρωση της κοινωνικής διαφήμισης, τόσο στους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς όσο και στην δημόσια τηλεόραση. Θα πρέπει, συμπλήρωσε, τα ιδιωτικά κανάλια να αντιληφθούν την υποχρέωσή τους για την προβολή κοινωνικών μηνυμάτων όχι κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ζωνών τηλεθέασης αλλά σε ώρες υψηλής τηλεθέασης, ώστε να ενεργοποιηθεί σημαντικό ποσοστό της κοινωνίας και να ανταποκριθεί σε τέτοιες πρωτοβουλίες.

Να σημειωθεί, ότι η διάθεση για κοινωνική προσφορά, σε όλο της το μεγαλείο, εκφράστηκε στο πρόσωπο μιας νέας μητέρας τριών παιδιών: Της πρώτης κατάλληλης δότριας που βρέθηκε μέσα από την Τράπεζά μας, δίνοντας ζωή σε ένα μικρό παιδί που χρειαζόταν μόσχευμα!

Παράδειγμα ανιδιοτελούς προσφοράς και εθελοντισμού χαρακτήρισε τη λειτουργία της Τράπεζας ο διοικητής του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» κ. Μάνος Παπασάββας, ευχαριστώντας παράλληλα το Σύλλογο «ΕΛΠΙΔΑ» για τη δωρεά ύψους 450.000 ευρώ για τον εξοπλισμό του Τμήματος Πυρηνικής Ιατρικής του Ογκολογικού Νοσοκομείου Παίδων «ΕΛΠΙΔΑ».

Από την πλευρά του, ο διευθυντής της Μονάδας Μεταμοσχεύσεων Μυελού των Οστών κ. Στέλιος Γραφάκος, αφού ευχαρίστησε τους 11.640 εθελοντές της Τράπεζας, που μπορούν να συμβάλλουν στη θεραπεία των ασθενών με αιματολογικά, νεοπλασματικά και γενετικά νοσήματα, υπογράμμισε πόσο απλή είναι η διαδικασία και της εγγραφής στην Τράπεζα αλλά και της προσφοράς μυελού μέσω της αιμοδοσίας.

Εθελοντές δότες μυελού των οστών και αιμοποιητικών κυττάρων μπορούν να γίνουν άτομα από 18 έως 45 χρόνων.

Στους άμεσους στόχους του Συλλόγου «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ», εκτός από την λειτουργία της Τράπεζας Εθελοντών, περιλαμβάνονται η δημιουργία Εθνικού Κέντρου Μεταμοσχεύσεων Συμπαγών Οργάνων σε παιδιά, η ίδρυση Κέντρου Ερευνών για τον παιδικό καρκίνο, και η λειτουργία στον Κυβερνοχώρο μιας Τράπεζας Πληροφοριών για τον παιδικό καρκίνο.

Για την ανεκτίμητη συμβολή και βοήθειά τους στα προγράμματα αυτά, η κυρία Βαρδινογιάννη ευχαρίστησε δημόσια τον Ακαδημαϊκό Καθηγητή Χρήστο Ζερεφό, τον Διοικητή του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», κύριο Μανώλη Παπασάββα, τον Καθηγητή Παιδιατρικής Γεώργιο Χρούσο, την Καθηγήτρια Γενετικής Αικατερίνη Μεταξωτού και τον Διευθυντή της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών Καθηγητή Στέλιο Γραφάκο

Στην τελετή για τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών δεν θα μπορούσε να μην βρίσκεται ο πρώτος εθελοντής αλλά και πρέσβης της Τράπεζας και του Συλλόγου «Όραμα ΕΛΠΙΔΑΣ» κ. Σάκης Ρουβάς. «Ως άνθρωπος, ως καλλιτέχνης και ως πατέρας αισθάνομαι πολύ συγκινημένος που μπορώ να δίνω...Ελπίδα σε κάθε παιδί με πρόβλημα υγείας» είπε, καλώντας όλους τους Έλληνες να γίνουν εθελοντές Μυελού.

PAN 0246