ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο καρκίνος του μαστού απειλεί περισσότερο τις γυναίκες με διαβήτη

Ο καρκίνος του μαστού απειλεί περισσότερο τις γυναίκες με διαβήτη

Αυξημένο κίνδυνο να διαγνωστούν με καρκίνο του μαστού σε προχωρημένο στάδιο, διατρέχουν οι γυναίκες που πάσχουν από διαβήτη, σύμφωνα με νέα καναδική μελέτη.

Ερευνητές του Ινστιτούτου Επιστημών Κλινικής Αξιολόγησης και του Νοσοκομείου Γυναικών του Τορόντο, με επικεφαλής την Δρ Λορέιν Λιπσκομπ, προτείνουν την τροποποίηση των διαγνωστικών μεθόδων και τον προγραμμάτων ελέγχου των γυναικών, όταν αυτές πάσχουν από διαβήτη ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος να διαγνωστούν με καρκίνο μαστού.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν περισσότερες από 38.000 γυναίκες, ηλικίας 20-105 ετών, που είχαν διαγνωστεί με διηθητικό καρκίνο του μαστού, το διάστημα 2007-2012. Σχεδόν το 16% των γυναικών έπασχαν από διαβήτη.

Οι πάσχουσες από διαβήτη είχαν 14% περισσότερες πιθανότητες να έχουν σταδίου ΙΙ καρκίνο μαστού, 21% πιθανότερο καρκίνος να ήταν σταδίου ΙΙΙ και 16% να είναι σταδίου IV. Ο σταδίου Ι καρκίνος του μαστού είναι ο ευκολότερα αντιμετωπίσιμος και με περισσότερες πιθανότητες ίασης.

Η πενταετής επιβίωσης των γυναικών με διαβήτη και καρκίνο μαστού ήταν 15% χαμηλότερη από τις γυναίκες χωρίς διαβήτη.

Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης ότι οι πάσχουσες από καρκίνο μαστού με διαβήτη ήταν πιθανότερο να έχουν μεγαλύτερους όγκους και καρκίνο που είχε δώσει ήδη μεταστάσεις, συγκριτικά με εκείνες που δεν έπασχαν από διαβήτη.

Τέλος, η μελέτη διαπίστωσε μικρότερα ποσοστά μαστογραφικού ελέγχου στις γυναίκες με διαβήτη, γεγονός που εν μέρει αιτιολογεί τον προηγμένου σταδίου καρκίνο του μαστού.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Breast Cancer Research and Treatment.

 

Διαβάστε επίσης:

Καρκίνος του μαστού: Οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο

Νέα μελέτη: Ποια η σχέση καρκίνου του προστάτη και καρκίνου του μαστού

 

BEST OF NETWORK

PlusQueen