ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τι σημαίνει επί της ουσίας η πρόωρη κλιμακτήριος για την Αντζελίνα Τζολί;

Πρόσφατα έγινε γνωστό ότι η Αντζελίνα Τζολί υποβλήθηκε σε «προφυλακτική» αφαίρεση των ωοθηκών της, προκειμένου να μειώσει τον κίνδυνο εκδήλωσης κατά 90% αυτού του τύπου καρκίνου, καθώς διαθέτει το μεταλλαγμένο γονίδιο BRCA1, που αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες.

Τι σημαίνει επί της ουσίας η πρόωρη κλιμακτήριος για την Αντζελίνα Τζολί;

Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, η πρόωρη κλιμακτήριος στην οποία εισήλθε μία δεκαετία νωρίτερα –συγκριτικά με το μέσο όρο της φυσιολογικής εμμηνόπαυσης για τις γυναίκες στη Δύση- ως αποτέλεσμα της επέμβασης, δεν είναι μία αθώα κατάσταση.

Τι είναι η πρόωρη εμμηνόπαυση;

Πρόωρη εμμηνόπαυση χαρακτηρίζεται αυτή που εκδηλώνεται πριν από την ηλικία των 40 ετών. Αυτόματα εμφανίζεται στο 1% των γυναικών, ενώ προκλητή στο περίπου 4%.

Όσο νωρίτερα, μάλιστα, μπαίνει μία γυναίκα σε αυτήν τόσο το χειρότερο είναι, ενώ η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης μειώνει κάποιους αλλά όχι όλους τους κινδύνους.

Εκεί όμως που δεν μπορεί να βοηθήσει η λήψη ορμονών είναι στις διακυμάνσεις της ψυχικής διάθεσης, τις αγχώδεις διαταραχές, τα αυξημένα καταθλιπτικά συμπτώματα και τη σεξουαλική δυσλειτουργία που επίσης εμφανίζονται συχνά στις γυναίκες χωρίς ωοθήκες.

Ποιους κινδύνους εγκυμονεί η πρόωρη εμμηνόπαυση;

Σύμφωνα με την επιθεώρηση «Maturitas», ανεξαρτήτως αιτίας, σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων, νευρολογικών προβλημάτων, οστεοπόρωσης και ψυχοσεξουαλικών διαταραχών.

Επίσης, οι γυναίκες που μπαίνουν σε πρόωρη κλιμακτήριο ενδέχεται επίσης να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο διαταραχής της μνήμης και άνοιας.

Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνεται ότι η λήψη ορμονών στην κλιμακτήριο (πρόωρη ή μη) αποφασίζεται κατά περίπτωσιν, διότι η συγκεκριμένη ορμονοθεραπεία έχει σχετισθεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Στους παράγοντες που λαμβάνονται υπόψη συμπεριλαμβάνονται η ηλικία της γυναίκας, τα συμπτώματα που έχει και το ατομικό ιατρικό ιστορικό της.