ΥΓΕΙΑ

Προληπτική αφαίρεση ωοθηκών: Για ποια προβλήματα υγείας αυξάνει τον κίνδυνο

Οι γυναίκες που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση των ωοθηκών (ωοθηκεκτομή) και των σαλπίγγων, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο χρονίων παθήσεων και έκπτωσης των σωματικών λειτουργιών τους, προειδοποιεί νέα μελέτη.

Προληπτική αφαίρεση ωοθηκών: Για ποια προβλήματα υγείας αυξάνει τον κίνδυνο

«Η μελέτη είναι σημαντική γιατί δίνει έμφαση σε πληροφορίες που ήδη γνωρίζουμε, και αυτές είναι ότι η προεμμηνοπαυσιακή αμφοτερόπλευρη σαλπιγγο-ωοθηκεκτομή δεν ωφελεί την υγεία των γυναικών και σχετίζεται με αυξημένες πιθανότητες για μια σειρά χρόνιων παθήσεων», δήλωσε η Δρ. Stephanie Faubion, διευθύντρια γυναικείας υγείας στην κλινική Mayo και επικεφαλής της μελέτης.

Οι ωοθήκες μπορεί να αφαιρεθούν για μια σειρά λόγων, συμπεριλαμβανομένων των κύστεων και της ενδομητρίωσης. Οι γυναίκες που φέρουν μετάλλαξη του γονιδίου BRCA (η οποία αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου), μπορούν να τις αφαιρέσουν για την πρόληψη του καρκίνου των ωοθηκών.

Οι ερευνητές με επικεφαλής τη Michelle Mielke, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Wake Forest στη Βόρεια Καρολίνα, παρακολούθησαν 274 γυναίκες που υποβλήθηκαν σε ωοθηκεκτομή με ή χωρίς υστερεκτομή (αφαίρεση της μήτρας).

Διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες που αφαίρεσαν τις ωοθήκες τους μεταξύ 46 και 49 ετών, είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο αρθρίτιδας και αποφρακτικής άπνοιας ύπνου.

Οι γυναίκες που υποβλήθηκαν στην επέμβαση πριν από την ηλικία των 46 ετών, αντιμετώπιζαν αυξημένο κίνδυνο αρθρίτιδας, άσθματος, αποφρακτικής άπνοιας ύπνου και κατάγματος. Αυτές οι γυναίκες διένυαν επίσης μικρότερη απόσταση με τα πόδια σε ένα διάστημα έξι λεπτών.

«Ήταν πολύ σημαντικό το γεγονός ότι μειώθηκε η ικανότητά τους να ανταπεξέλθουν στο τεστ βάδισης έξι λεπτών, το οποίο αποτελεί προγνωστικό δείκτη μελλοντικών δυσμενών επιπτώσεων στην υγεία, συμπεριλαμβανομένου του πρόωρου θανάτου και της έκπτωσης των σωματικών λειτουργιών», δήλωσε η Δρ. JoAnn Manson, διευθύντρια στο Brigham and Women's Hospital και καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, η οποία εξέτασε τα ευρήματα.

Η νέα μελέτη δεν επιβεβαίωσε τον κίνδυνο έκπτωσης των γνωστικών λειτουργιών, κάτι που έχει εντοπιστεί σε προηγούμενες μελέτες. Σύμφωνα με τη Δρα Mary Jane Minkin, καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Yale, προηγούμενη μελέτη ερευνητών στη Mayo Clinic έδειξε ότι οι γυναίκες που αφαιρούν τις ωοθήκες τους πριν την ηλικία των 45 ετών και δεν λαμβάνουν οιστρογόνα, έχουν τριπλάσιο κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας αργότερα στη ζωή τους.

Οι ωοθήκες παράγουν το μεγαλύτερο μέρος των οιστρογόνων μιας γυναίκας, το οποίο είναι βασικό για τη ρύθμιση του εμμηνορροϊκού κύκλου και επηρεάζει το ουροποιητικό σύστημα, την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία, τα οστά, τους μαστούς, το δέρμα, τα μαλλιά, τους βλεννογόνους, τους πυελικούς μύες και τον εγκέφαλο.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν τις γυναίκες να μην αφαιρούν τις ωοθήκες τους πριν την ηλικία των 50, εκτός αν διατρέχουν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Menopause: The Journal of The North American Menopause Society.