ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αλλάξτε τρόπο ζωής για να προστατεύσετε το μυαλό σας

Μια πρόσφατη έρευνα έρχεται στο φως να αποδείξει ότι μια σειρά μέτρων μπορεί να προλάβει την εξασθένηση των γνωστικών μας λειτουργιών.

Αλλάξτε τρόπο ζωής για να προστατεύσετε το μυαλό σας

Τρώτε υγιεινά, γυμναστείτε, δώστε ερεθίσματα στο μυαλό σας και κρατείστε σε σταθερά επίπεδα το άγχος, την χοληστερίνη και τον διαβήτη. Πολλές έρευνες έχουν μελετήσει διάφορους παράγοντες σε σχέση με την άνοια. Αλλά είναι η πρώτη φορά που μία έρευνα με τις κατάλληλες προϋποθέσεις, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Lancet, αποδεικνύει ότι είναι δυνατόν να περιορίσουμε την δυσλειτουργία του μυαλού μας αν κάνουμε όλα τα παραπάνω συστηματικά.

Ερευνητές, από το πανεπιστήμιο Karolinska της Σουηδίας και του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας και Πρόνοιας της Φιλανδίας, επιστράτευσαν 1260 Φιλανδούς ηλικίας 60-77 ετών. Οι εθελοντές χωρίστηκαν στην τύχη σε δύο ομάδες: η μια βρισκόταν από συνεχή παρακολούθηση για οτιδήποτε ενώ η άλλα λάμβανε καθαρά μόνο ιατρικές συμβουλές. Τα άτομα αυτά δεν είχαν εκδηλώσει σημαντικά προβλήματα μνήμης αλλά βρισκόταν σε κίνδυνο γνωστικής δυσλειτουργίας.

Για δύο χρόνια, η πρώτη ομάδα βρισκόταν σε συνεχή παρακολούθηση και ακολουθούσαν ένα πρόγραμμα διατροφής, φυσικής άσκησης και γνωστικής εξάσκησης ενώ ταυτόχρονα εξετάζονταν μήπως διατρέχουν κάποιον κίνδυνο. Τα αποτελέσματα των τεστ τους ήταν κατά 25% υψηλότερα από αυτά της άλλης ομάδας. Ήταν ακόμα κατά 83% υψηλότερα στην ικανότητα του εγκεφάλου να ρυθμίζει και να οργανώνει την σκέψη και κατά 150% γρηγορότεροι στην διαδικασία επεξεργασίας των πληροφοριών που τους δίνονταν.

Διαβάστε ακόμη:

Οι καλλιτεχνικές δραστηριότητες στην τρίτη ηλικία προστατεύουν από την άνοια

Μία καλή ταινία την εβδομάδα προστατεύει από την άνοια!

Άνοια: Πώς την ξεχωρίζουμε από ασθένειες με ίδια συμπτώματα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ