ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η νοητική οξύτητα στην τρίτη ηλικία είναι και ζήτημα γονιδίων

Ο γενετικός κώδικας καθορίζει ως ένα βαθμό την απόδοση του εγκεφάλου όσο μεγαλώνουμε, σύμφωνα με νέα έρευνα που εκπονήθηκε από διεθνή ομάδα επιστημόνων.

Η νοητική οξύτητα στην τρίτη ηλικία είναι και ζήτημα γονιδίων

Η σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Molecular Psychiatry βασίζεται σε στοιχεία που αφορούσαν σε 30.000 ανθρώπους και υποδεικνύει ότι η ικανότητα επεξεργασίας των νέων πληροφοριών στη μέση και την τρίτη ηλικία εξαρτάται και από τα ίδια τα γονίδιά μας.

Οι επιστήμονες εντόπισαν συγκεκριμένες γονιδιακές παραλλαγές που συνδέονται άμεσα με την αυξημένη νοητική οξύτητα στις μεγαλύτερες ηλικίες. Το υπό μελέτη γονίδιο έχει συνδεθεί επίσης με τον αυτισμό και ορισμένα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα του BBC.

Τα ευρήματα των επιστημόνων θα συμβάλουν πιθανώς στη βαθύτερη κατανόηση της διαδικασίας νοητικής κατάπτωσης με το πέρασμα των χρόνων.

Η εκτενής μελέτη περιλαμβάνει δεδομένα από 12 διαφορετικές χώρες, όπως η Κροατία, η Αυστραλία, η Φινλανδία και η Ολλανδία. Τα δεδομένα αφορούν σε άτομα ηλικίας 45 ετών και άνω που δεν πάσχουν από άνοια.

Έπειτα από μια σειρά τεστ νοητικής λειτουργίας προς εξέταση της ταχύτητας επεξεργασίας των πληροφοριών, διαπιστώθηκε ότι τα άτομα με μικρότερη ταχύτητα επεξεργασίας διαθέτουν παραλλαγές πλησίον ενός γονιδίου που ονομάζεται CADM2. Η επαρκής ταχύτητα επεξεργασίας σχετίζεται με το πώς λειτουργούν σημαντικές δεξιότητες όπως η συλλογιστική και η μνήμη. Το γονίδιο CADM2 συνδέεται άμεσα με τη διαδικασία επικοινωνίας μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων. Τεκμήρια για τη δραστηριότητα του γονιδίου αυτού εντοπίζονται κυρίως στις περιοχές του εγκεφάλου που ελέγχουν την ταχύτητα επεξεργασίας των πληροφοριών.

Δύο ακόμη γονιδιακές παραλλαγές, οι οποίες σχετίζονται με τη μνήμη και τη γενικότερη νοητική λειτουργία, ανακαλύφθηκαν επίσης πρόσφατα σε άτομα προχωρημένης ηλικίας, στην ίδια υπό μελέτη ομάδα.

Όπως τονίζει ο καθηγητής Ian Deary από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, βασικός συντάκτης της νέας μελέτης, η ταχύτητα επεξεργασίας των πληροφοριών θεωρείται βασική ικανότητα για τη διατήρηση και άλλων νοητικών δεξιοτήτων στις μεγαλύτερες ηλικίες. Ο καθηγητής συμπληρώνει πως τα νέα ευρήματα αποτελούν ένα μικρό αλλά σημαντικό βήμα προς τη βαθύτερη κατανόηση των βιολογικών θεμελίων της αποδοτικής σκέψης.